Kiinnostus vaaleihin kasvanut hiljakseen – yliopistolla valitaan tänään uudet jäsenet edustajistoon

Itä-Suomen yliopistossa valitaan jälleen tänään uudet jäsenet edustajistoon. Tänä vuonna ehdokkaita on ollut aiempaa enemmän, yhteensä 181. Ehdokkaita on tänä vuonna saatu mukaan kahdeksan enemmän kuin edellisissä vaaleissa kaksi vuotta sitten.

Myös ennakkoäänestysprosentti ennakoi aiempaa suurempaa kiinnostusta vaaleja kohtaan. Ennakkoon vaaleissa äänesti tänä vuonna vajaa 19 prosenttia opiskelijoista, mikä on pari prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vaaleissa.

Edustajistovaaleissa äänestysprosentti ei ole koskaan ylittänyt 30 prosenttia, mutta tänä vuonna se saattaa yltää 25-27:ään, arvioi keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Sami Gabbouj.

– Äänestysprosentti on noussut joka vaaleissa ja toiveissa tietenkin olisi, että tuo maaginen 30 prosentin raja ylittyisi. Edelleen suurin syy äänestämättömyyteen on se, etteivät jäsenet tiedä, mitä edustajisto tekee ja mistä vaaleissa ylipäätään on kyse.

Gabbouj arvioi, että kun ehdokkaita ja ehdokaslistoja on enemmän, myös vaalitkin kiinnostavat. Myös sosiaalinen media on ollut monelle väylä löytää edustajistovaalit ensimmäistä kertaa.

Kuopion kampuksella keskiviikkona äänestämässä käynyt Antti Itkonen sanoi kuulleensa vaaleista Facebookista.

– Ehdokas löytyi tuttavapiiristä. Oli selvää, että tulen äänestämään, koska edustajisto ajaa opiskelijoiden asioita.

Edustajistovaalit käydään yliopistolla sähköisinä vaaleina. Äänestys loppuu tänään keskiviikkona kello 18.

Edustajistovaaleilla valitaan ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, jonka tehtävänä on palvella ylioppilaskunnan jäseniä sekä toimia yhdyssiteenä ja edunvalvojana opiskelijan arjessa.

Edustajiston jäsenet pääsevät vaikuttamaan laajasti opiskelijoiden asioihin kuten siihen, minkä suuruinen ylioppilaskunnan jäsenmaksu on ja mihin se käytetään.