Kiistelty hotelli saa uuden ja innokkaan alun

Hotellin ovet ovat taas auki. Hotellinjohtaja Frey-Christian Fernelius esittelee saksalaispariskunnalle tiloja ja tarjoilee heille sitten mustikkapiirakkaa ja kahvia.

– Varauksia oli jo ennen kuin hotelli saatiin auki. Osa kesäviikonlopuista on täynnä, Jouko Koivunen kertoo.

Hän on yksi Hotel Golden Dome Iisalmen omistajista ja Kahdeksan Veljestä Oy:n osakkaasta. Omistajia on kahdeksan, ja he tekivät kaupat toukokuun puolivälissä konkurssipesän kanssa entisestä Hotel Artoksesta.

Iisalmen ortodoksisen seurakunnan ja Evakko Säätiön omistama Artos haettiin konkurssiin viime syksynä. Kirkon johdon mukaan seurakunnan ei olisi pitänyt olla mukana hotelliliiketoiminnassa.

– Tammikuussa keskustelimme tämän ostamisesta ja sitten asia vähän laantui. Huhtikuussa alettiin miettiä uudestaan, Kari Blinnikka kertoo.

Omistajaporukassa on neljä Blinnikkaa ja neljä heidän hyvää kaveriaan.

– Olemme tunteneet toisemme pitkään ja toimineet tällä kaveriporukalla ennenkin yhdessä, Kari Blinnikka sanoo.

Heillä on omaa yritystoimintaa ja osaamista monelta alalta. Esimerkiksi alakertaan suunnitellun saunaosaston ja kokoustilojen rakentaminen sujuu omana työnä.

Yrittäjänä toimiminen tarkoittaa myös sitä, että kontakteja muihin yrittäjiin on paljon ja tuttavapiiri laaja. Sieltä on mahdollista saada uusia asiakkaita.

Hotel Artos tuotti tappiota, mutta uudet omistajat uskovat, että Iisalmessa on kysyntää tasokkaalle ja rauhalliselle hotellille.

– Moni on ihmetellyt, mitä järkeä on lähteä hotellitoimintaan tällaisena taloudellisena aikana. Talous on aaltoliikettä. Nyt ollaan alhaalla mutta tästä noustaan varmasti ylös, Koivunen sanoo.

Yrityshenkiset miehet halusivat kokeilla uutta.

– Ideoita ja innostusta on paljon, Lauri Blinnikka sanoo.

– Vaikka enpä olisi uskonut, että olen joskus mukana hotellin liiketoiminnassa, Kari Blinnikka toteaa.

Toiminnan saaminen voitolliseksi ei miesten mukaan ole mahdotonta, mutta tuottotavoitetta ei vielä ole. Ensimmäinen päämäärä on saada toiminta pyörimään.

Mukana oli myös huoli, mitä Iisalmen keskustassa sijaitsevalle arvorakennukselle tapahtuu. Salin seinämaalaukset jäävät paikoilleen, mutta ortodoksisuutta ei ole tarkoitus korostaa, vaikka suurin osa omistajista on ortodokseja.

Hotelli halutaan pitää neutraalina, jotta uskonto ei rajaisi ketään asiakasta pois.

Kauppahintaa omistajat eivät halua paljastaa. Myös konkurssipesän pesänhoitaja Vesa Okkonen vaikenee summasta.

– Näissä olosuhteissa hintaa voi velkojien kannalta pitää tyydyttävänä. Saimme useampiakin tarjouksia, ja nykyisten yrittäjien tarjous oli paras.

Hotel Artoksen viimeisimmässä tilinpäätöksessä hotellirakennuksen tasearvoksi on määritelty 2,1 miljoonaa euroa.

Hotel Golden Dome Iisalmi

Kahdeksan Veljestä Oy osti hotellin Hotel Artoksen konkurssipesältä Iisalmesta.

Yrityksen omistavat tasaosuuksin Jouko Koivunen, Lauri Blinnikka, Jarmo Blinnikka, Kari Blinnikka, Antti Blinnikka, Ville Hartojoki, Kari Hyvönen ja Ecoprint Oy.

Työntekijöitä on alkuvaiheessa hotellinjohtaja Frey-Christian Fernelius ja ravintolamestari Anneli Rissanen. Lisää palkataan tarpeen mukaan.

Hotellin lisäksi tiloissa toimii bistro, josta saa pientä syötävää ja tilausravintola. Aulabaari ja saunaosasto on suunnitteilla.