Kilpailun voitot Martti Ahtisaaren kouluun ja Klassilliseen lukioon

Kuopiolaisen Martti Ahtisaaren koulun 3D:n luokkaretkikassa karttui 500 eurolla, kun luokan tekemä video Taikalehti voitti Pohjois-Savon sanomalehtiopetuksessa työryhmän järjestämän videokilpailun alakoulujen sarjan.

Yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten sarjassa ykköspalkinto meni Kuopion Klassillisen lukiossa ensimmäistä vuotta opiskeleville Aatu Tuomistolle, Antti Haavistolle ja Henri Taskiselle. Kolmikon Tonin työpäivä -nimisellä humoristisella videolla päähenkilö Toni tekee lehteen pilkkuvirheen ja joutuu haalimaan kaikki jo jaetut lehdet hävitettäväksi, ettei häpeällinen virhe paljastu lukijoille.

– Eka käsikirjoitus hylättiin, mutta toista lähdimme tekemään, Tuomisto sanoi.

– Yleensä vielä käy niin, että videota tehdessä tarina kehittyy, Haavisto täsmensi kolmikon kokemukset noin kymmenen yhteisen videon perusteella.

Martti Ahtisaaren koulun kolmasluokkalaiset innostuivat videonteosta.

– Oli tosi hauskaa. Emme olleet tehneet videoita aiemmin, Unna Mönkkönen kertoi.

– Yhteensä videoon tuli 37 ottoa ja teimme sitä kaksi päivää, työn editointiin aktiivisesti osallistunut Kie Kallio paljasti.

Luokan opettaja Miika Tammekann kertoi, että videon tekoon osallistui koko luokka, 11 tyttöä ja 11 poikaa.

– Jokainen oppilas teki oman kuvamanipulaationsa ja editoi itse oman osuutensa videosta. Lisäksi ne oppilaat, joilta työ sujui helpoimmin editoivat videon muut osat, Tammekann taustoitti,

Videota tehtäessä oppilaat oppivat videon tekoon liittyviä asioita kuten green screenin käyttöä, äänitystä, äänen ja kuvan synkronisointia, klaffin merkitystä sekä still-kuvien muokkausta.

Taikalehdessä työnjohtajana valkea kypärä päässä esiintyvä Eetu Kuronen kertoi, kuinka hän päätyi sanomalehden sivulle.

– Otimme ensin minusta kuvan, rajasimme sen ja lisäsimme siihen varjoja, etten olisi roikkunut kuin ilmassa. Sitten kuvaa vaalennettiin ja kopioitiin toiselta mieheltä minulle kypärä, Kuronen selitti.

Kilpailun tuomaristona toimivat tubettajaryhmät From The Bushes ja Twice As Nice. Ryhmät olivat yksimielisiä sarjojen voittajista.

– Ensimmäisen sijan saanut video oli ihan mieletön. Naurettiin poikien videolle vedet silmissä! Twice As Nicen Nea ja Noora Knapp perustelivat Klassikan poikien voittoa.

Alakoululaisten sarjan kärkikaksikossa kamppailu oli tasaisempaa, mutta kuopiolaiset kukistivat toiseksi sijoittuneet Varkauden Kuoppakankaan koulun Elena ja Lilian Widgrenin sekä Milja Sarakedon työn Jos ei lue sanomalehteä.

– Kummatkin videot olivat ihan huippuja. Molemmissa oli tosi hyvä idea ja videon punainen lanka kantoi tarinaa aina videon loppuun asti. Taikalehti oli kuitenkin laadullisesti hieman parempi ja toteutettu kekseliäällä tavalla, Knappin sisarukset totesivat.

SLOP-videokilpailun palkitut

Alakoulujen sarja: 1) Martti Ahtisaaren koulun 3D, Kuopio - Taikalehti, 2) Elena ja Lilian Widgren sekä Milja Saraketo, Kuoppakankaan koulu, Varkaus - Jos ei lue sanomalehteä

Yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset: 1) Antti Haavisto, Henri Taskinen ja Aatu Tuomisto, Kuopion Klassillinen lukio - Tonin työpäivä, 2) Jenna Romppanen, Savon ammatti- ja aikuisopisto, Varkaus, 2) Mira Hukkanen, Liinu Kilpeläinen, Jasperita Koivunen ja Tomi Ylönen, Rautavaaran yläkoulu - Sanomalehti ennen ja nyt, 4) Anniina Dyster, Kuopion klassillinen lukio - Ainekset hyvään aamuun

Kilpailuun osallistui 18 työtä. Asiantuntijaraatina toimivat tubettajaryhmät From The Bushes Varkaudesta ja Twice As Nice Lapinlahdelta.

Tunteita herättäviä uutisia

Vaikeinta on olla nauramatta