Klassinen pianisti soittaa ravintolassa läpi kesän: "Näillä leveysasteilla harvinainen näky"

Mielikuva klassisen pianomusiikin esityksestä yhdistyy vahvasti konserttisaleihin ja pukukoodiin. Musiikkipedagogian opiskelija Anssi Kasanen on ajatellut toisin.

Hän on klassinen pianisti, jolle myös ravintolakeikat ovat tuttuja. Perjantaina hän aloittaa unelmiensa kesätyössä, musiikkiravintola King's Crownin housepianistina.

– Klassinen pianisti ravintolan housepianistina on näillä leveysasteilla harvinainen näky. Ajattelin,että tämä on ihan uskomatonta, kun minua pyydettiin soittamaan kesäksi ravintolaan, Kasanen sanoo.

Klassinen musiikki on Kasaselle itseilmaisun muoto, joka puhuttelee enemmän kuin esimerkiksi pop. Klassisessa on laaja tunneskaala ja se on musiikillisesti monipuolista.

– Kasvoin ympäristössä, jossa ei soitettu heviä, rockia ja poppia. Kotona maalla vanhemmat kuuntelivat iskelmää ja klassista.

Lapsuuden musiikkimaisema jätti jäljen. Kasasesta tuli klassinen pianisti, jonka mielestä Beethoven, Rahmaninov ja Sibelius ovat "vähiten ärsyttäviä säveltäjiä".

Uudessa kesätyössään hän kuitenkin tutustuu myös kevyeen musiikkiin. Ohjelmistoon tulee klassisen lisäksi iskelmää, jazzia ja elokuvasävelmiä.

Ravintolan taustamusiikkia soittaessa tärkeintä on Kasasen mielestä jättää ihmisille tilaa.

– Siitä, että kukaan ei kuuntele sataprosenttisesti, ei pidä loukkaantua.

Vaikka soittaminen on aina parasta ympäristöstä riippumatta, yleisö on Kasaselle tärkeä.

– Musiikki ei ole mitään ilman kuulijaa. Jos soittaa tyhjälle salille, onko se edes musiikkia? Olen tehnyt tehtäväni, jos yhdellekin ihmiselle tulee soitostani hyvä mieli.

Onnistuneen keikan palkintoa, adrenaliinihuumaa, ei saa yksin kotona soittaessa. Siihen tarvitaan vuorovaikutusta ja yleisöä.

 

Lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomissa.