Kokenut poliisikoira pelasti hyvällä ilmavainullaan ihmishengen

Koiranohjaaja, vanhempi konstaapeli Pekka Ruohonen sai perjantai-iltana tiedon tarpeesta etsiä kadonnutta ihmistä koiralla. Terveyspulmista kärsinyt nainen oli kadonnut kotoaan Siilinjärvellä toukokuisena perjantaina.

Naisen lähiomainen oli huomannut asian illalla ja ilmoittanut poliisille.

Ruohosen koira on niin sanotusti vanha konna näissä hommissa: saksanpaimenkoira Körmy on yhdeksänvuotias eli lähellä poliisikoirien eläkeikää.

– Yöllä kävimme etsimässä kadonneen kotitalon pihan, mutta ketään ei löytynyt. Asiaa selviteltäessä ilmenikin, että kateissa oleva nainen oli liikkunut autolla eikä autoa ollut vielä löydetty, Ruohonen kertoo.

Seuraavana työpäivänä lauantaina Ruohoselle tuli töistä tieto, että sivullisten havainnot olivat auttaneet löytämään naisen auton sivutieltä. Kutsu kävi tulla töihin vähän normaalia aiemmin iltavuoroon.

– Auto löytyi tyhjillään tieltä kohdasta, josta ei lähtenyt polkuja minnekään eikä ollut muutakaan tietoa, mihin suuntaan paikalta pitäisi mennä.

Kun Ruohonen otti Körmyn ulos poliisiautosta, kokenut koira tiesi heti, mitä on tekemässä.

– Koira nosteli heti kuonoaan ilmaan ja alkoi vetää tieltä umpimetsään.

Ruohonen uskoi koiraa ja kadonnut nainen löytyi maasta pari–kolmesataa metriä tiestä.

– Se oli tavallista nopeampi etsintä, mutta etsinnät vaihtelevat todella paljon. Välillä tehtävä voi kestää kellon ympäri, välillä käy näin.

Etsintä voi kestää hetken tai kellon ympäri

Koiran apu savolaisessa ryteikössä on niin nopeilla kuin pitkäkestoisilla tehtävillä silti usein vertaansa vailla.

– Se on totta, että pohjoissavolaisessa ryteikössä joskus voisi kävellä aivan ihmisen vierestä ohi eikä huomaisi häntä ilman koiraa, Ruohonen pohtii.

Kuva: Juha Poutanen

Körmy on Itä-Suomen poliisilaitoksen Kuopion poliisiaseman yksi sankareista, joita on palkittu vuosien varrella.

Kaikkein tiukimmille mennyt etsintätehtävä Ruohosella ja Körmyllä oli Kuopion Vehmasmäessä toissa vuonna. Kuusikymppinen kuopiolaismies oli lähtenyt ajamaan mönkijällä kevätiltana.

Hän soitti sitten vaimolleen, että oli ajanut mönkijän ojaan eikä päässyt enää sillä eteenpäin. Hän kertoi puhelimessa jättävänsä mönkijän ja tulevan kävellen metsän läpi pari kilometriä kotiin.

Aamuyöllä vaimo soitti hätänumeroon, ettei mies ollut palannut kotiin. Yöllä oli satanut kymmenen senttiä uutta lunta, joka peitti kaikki jäljet ja teki yöstä kalsean.

Ruohonen ja Körmy etenivät aamuyön aikana metsään ja löysivät mönkijän. Siellä Ruohonen laski koiran vapaaksi. Uudessa lumessa oli raskas kulkea. Kahden tunnin päästä Körmykin alkoi jo väsyä, mutta löysikin sitten lumen alta pipon ja hanskat.

Koira innostui löydöstä, jatkoi matkaansa, nosti kuonon ylös – ja pelasti ihmishengen.

Koira juoksi ilmavainun perässä kuusen alle, jossa pahasti jo kylmettynyt mies oli tajuissaan, mutta jo liikuntakyvytön ja ilman ajan ja paikan tajua.

Poliisit joutuivat vetämään miehen pulkassa tien varteen, jonne avuksi saatiin ambulanssi.

Körmy ja Ruohonen palkittiin jälkikäteen ihmishengen pelastamisesta myönnettävällä poliisikoirayhdistyksen viirillä.

Maastoetsinnät

Kesällä useita tapauksia

Kaksi kadonneen ihmisen maastoetsintää toukokuun lopulla päättyivät hyvin. Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisikoira Kuopiosta löysi Siilinjärvellä kadonneen naisen. Pohjois-Karjalan puolelta avuksi hälytetty koira löysi puolestaan Heinävedellä Valamosta kadonneen miehen seuraavana viikonloppuna.

Iäkäs mies oli tuupertunut maastoon ja oli yön yli ulkona, mutta hänkin löytyi hengissä.

Poliisi neuvoo, että etenkin riskiryhmään kuuluvan kuten vanhuksen, muistisairaan tai lapsen katoamisesta kannattaa soittaa nopeasti hätänumeroon 112.

Jos on epäily, että henkilö on kadonnut maastoon, olisi hyvä, jos maastoon ei mentäisi jalkaisin, vaan alue jätettäisiin poliisikoiralle "puhtaaksi" eli ei sotkettaisi sitä monilla jalanjäljillä.

Poliisia odottaessa lähialuetta voi kuitenkin etsiä itse esimerkiksi ajamalla lähiteitä läpi autolla.

Jos kateissa on toimintakuntoinen aikuinen, läheiset voivat ensin soitella esimerkiksi henkilön kavereille tai käydä katsomassa, onko hän mökillä tai kylässä jossain. Omaiset saavat kysymällä tiedon myös sairaalasta, onko hän joutunut sinne.

Välillä poliisille ilmoitellaan kadonneeksi aikuisia kavereita, jos he eivät heti vastaa Facebook- tai muihin some-viesteihin. Niissä tilanteissa poliisi toivoisi enemmän kärsivällisyyttä.

Jos ihminen ei pysty pitämään itsestään huolta eli esimerkiksi vanhuksen, lapsen tai sairaan tapauksessa, poliisi auttaa, neuvoo ja tarvittaessa etsii heti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisikoirat tassuttelivat tuhansien eurojen vahingot kotietsinnällä – Valtion maksettava korvaukset

Valtion maksettava 7000 euroa poliisikoiran puremalle miehelle

Poliisin rahakoirat löysivät yli 861 000 euroa viime vuonna

Poliisikoira Sysi pelasti vanhuksen metsästä

Poliisikoirien käyttö on kasvanut - etsintöjä yhä enemmän

Kaikki poliisikoirat ADHD-testeihin

Uusimmat

Savo

Poika ei käynyt kuukausiin koulua – Käräjäoikeus tuomitsi isän sakkoihin

Maakuntahallitus tyrmistyi Luken Halola-aikeista

Päihtynyt alaikäinen poika kolaroi mopolla – ei edes suojakypärää päässä

Oikaisu juttuun Savilahden kampuksesta

Kuopion riviera: Ovitehtaan toiminta voi jatkua vielä vuosikymmeniä – Tulitikkutehtaan piippu suojellaan

Thomas Cookin konkurssi iski epävarmuuden talven lentoihin Kuopiosta Kanarialle – "Virallista peruutusinfoa niistä ei vielä ole"

Henkilöauton kuljettaja paahtoi 154 kilometrin tuntinopeutta Kuopion moottoritiellä

Tänään on Kuolleiden lasten muistopäivä – kuinka nämä neljä vanhempaa selvisivät pahimmasta mahdollisesta uutisesta, jonka voi saada?

Junaliikennettä häirinnyt vika on korjattu

Pieksämäellä sanotaan ei ikuiselle mokkapalavuorolle – Kaupungissa yritetään uudistaa vapaaehtoistyötä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.