Koko Suomen upein ja toiseksi suurin uimahalli Kuopioon – katso kuvat sisältä ja ulkoa

Kuopiolaiset voivat olla pian ylpeitä, sillä kaupunkiin nousee koko Suomen hienoin ja maan toiseksi suurin uimahalli. Näin sanovat kuin yhdellä suulla uimahallia rakennuttavan YIT Rakennuksen hankekehityspäällikkö Jesse Parviainen ja rakennuttaja Janne Pääkkönen Kuopion tilakeskuksesta. Uusi uimahalli avaa ovensa Niiralassa syksyllä 2020.

Suomen suurin uimahalli on yhä Turun Impivaarassa. Se valmistui laajennuksen jälkeen vuonna 2012. Kuopion halli on Turun vastaavaa uudenaikaisempi.

Parviainen naurahtaa lisäksi, että huhujen mukaan Helsingin Mäkelänrinteen uimahallia ollaan jo pian laajentamassa sen vuoksi, että Kuopion hallista tulee pääkaupungin uimahalliakin suurempi. Mäkelänrinne on vielä tällä hetkellä Suomen toiseksi suurin.

Uuteen uimahalliin tulee 50 metrin kymmenratainen pääallas. Välisiltaa osittain tai kokonaan käyttämällä uimarit voivat polskia jopa 15–20 eri radalla.

Havainnekuvassa näkymä hyppyaltaalta kymmenrataiselle pääaltaalle. Pääaltaan puolivälissä voi käyttää välisiltaa joko puolittain tai kokonaan, mikä mahdollistaa vieläkin useamman radan käytön.
 

Lisäksi halliin tulee hyppy-, nuoriso-, opetus- ja monitoimiallas sekä tenava-allas vaippaikäisille. Tenava-altaan viereen nousee poreallas, ja kylmävesiallas on läpikuljettava.

Pääallas on uintiin ja vesipalloon. Sen sivulla on kiinteä katsomo 500 henkilölle. Katsomoa voi tarvittaessa laajentaa.

Hyppyaltaassa on mahdollisuus myös sukeltaa, sillä altaan syvyys on yli viisi metriä. Hyppykerroksia tulee aina kymmenen metrin korkeuteen asti.

Nuorisoallas ja siihen yhdistyvä opetusallas on suunniteltu opetus- ja nuorisokäyttöön esimerkiksi koululaisille. Monitoimiallas on erilaisiin vesiliikuntamuotoihin, kuten vesijumppiin. Toki myös pääaltaalla voi esimerkiksi harrastaa vesijuoksua. Monitoimialtaaseen tulee niska- ja vesihierontapisteet, ja vesi altaalla on lämpöistä.

Myös liikuntarajoitteiset on huomioitu. Invanostimia hallissa on jokaisella altaalla.

Kuntosaleja uuteen uimahallin tulee kaksi. Toisessa laitteet mahdollistavat kovankin treenin ja toisessa on mahdollista ottaa kevyemmin.

Pysäköintilaitos tulee entisen montun parkkipaikan kohdalle, ja se on valmis 360 autolle jo ensi syksynä alkavalle jääkiekkokaudelle. Viiden tason pysäköintilaitoksesta on kulku sekä jää- että uimahalliin. Parkkihalli on mahdollista tulevaisuudessa laajentaa 500 autolle. Pysäköintilaitoksen laajennus on toteutettu esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

 

Myös jäähallin laajennus valmistuu ensi syksynä. Jäähallin Niiralan päätyyn tulee uusi 200-paikkainen ravintola, jota alkaa pyörittää KalPa Hockey Oy.

KalPan ravintolassa on 200 asiakaspaikkaa.
 

Ravintolassa on tarkoitus tarjoilla lounasta ja palvella myös uimahallin asiakkaita. Ravintolasta on käynti uimahalliin ja sieltä on myös yhteys jäähallin katsomoon seuraamaan lounasaikana esimerkiksi KalPan liigajoukkueen aamupäivän harjoituksia.

Jäähallin remontti sisältää myös Monttupubin eli entisen jäähallin kahvion laajentumisen. Pääsisäänkäynti uudistuu ja parvitasanteelle tehdään laajennus. Sata istumapaikkaa rakennetaan vielä lisää, ja KalPan edustusjoukkue saa uudet oleskelutilat.

Tällä hetkellä Kuntolaaksossa eli Niiralan uima- ja jäähallikokonaisuuden rakennustyömaalla on täysi tohina päällä. Alueella on noin 80 rakennustyömiestä.

Paikalla tehdään nyt enimmäkseen betonin valutöitä. Esimerkiksi hyppyallas on jo valettu kokonaan.

Rakennustyömaalla otetaan huomioon etenkin KalPan ottelutapahtumat, eikä katkoksia otteluohjelmaan tule. Nykyinen vuonna 1969 valmistunut uimahalli palvelee asiakkaita aina siihen asti, kunnes uusi valmistuu.

Kuntolaakson omistaa SEB Leasing Oy. Kuopion kaupunki on sataprosenttinen vuokralainen. Alivuokralainen on muun muassa KalPa Hockey Oy.

Kuntolaakso-hankkeen hinta on noin 46 miljoonaa euroa. Toistaiseksi hanke on pysynyt aikataulussaan ja kustannusarvio on pitänyt kutinsa.

YIT Rakennuksen hankekehityspäällikkö Jesse Parviainen pitää kädessään piirrosta Kuntolaaksosta. Näkymä on uimahallin työmaalle.
 

Uusimmat

Savo

Kauneimmat joululaulut keräsivät ihmisiä kirkkoihin: itku tuli ennen ensimmäistäkään laulua

Kuopiolaisravintoloiden nimiväännökset jakavat lukijoiden mielipiteet: "Suomi ei ole Cuomi"

Kymmenien miljoonien liikuntakeskus ja Lumit loikkaamassa eteenpäin: "Tämä investointibuumi huolestuttaa"

Oma kyläkauppa on nyt toteutunut unelma – hirvilahtelaiset ottivat uuden kauppiaan lämpimästi vastaan

Mikko Leppilampi myöhästyi Tahkon avajaisista – Heppu Pentti haki helikopteria avuksi

Pelastusopiston harjoitus näkyy ja kuuluu Mölymäellä

Vihreät haluaa stopin grafiittikaivoshankkeelle: "Kaivoksella ei ole paikallista tukea"

Vihreät nimesi viisi ehdokasta lisää – Savo-Karjalan lista yhtä nimeä vaille täysi

Lukevan lapsen taivas liikkuu Leppävirralla yhä

Piirtäjä Toivanen tulee verkkoon, vaikka nipraisi mieluummin puuleluja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.