Koko kalusto puhdistaa katuja lumesta

Ensi yöksi odotettuun lumimyrskyyn on varauduttu perusteellisesti Kuopiossa ja Pohjois-Savossa. Kaupungin teitä ja Pohjois-Savon maanteitä auraamaan valmistautuu koko käytettävissä oleva kalusto.

Kuopiossa se tarkoittaa yli 40 konetta ja Pohjois-Savon ely-keskuksen huolehtimilla teillä noin sataa liikennetraktoria ja kuorma-autoa.

Tienpidosta vastaavat kehottavat autoilijoita malttiin. Vaikka aurausvoima on hilattu maksimiin, rankka sade ehtii kerätä tielle lunta.

- Tie voi olla lumen peittämä jo puolen tunnin kuluttua aurauksesta. Yhden aurauslenkin pituus on päätiestöllä noin 50 kilometriä. Koska se ajetaan edestakaisin, kuluu puolestatoista kahteen tuntiin, ennen kuin päästään aloittamaan uudestaan, tiestön hoidon hankintapäällikkö Asko Pöyhönen ely-keskuksesta laskee.

Pääväylistä liikkeelle

Kuopiossa auraaminen aloitetaan pääväylistä eli bussireiteistä ja tärkeimmistä pyöräteistä. Viimeisimmäksi jäävät asuinkadut.

Kunnossapitorakennusmestari Kyösti Toivanen ei halua ennakoida, millä aikataululla työt etenevät kovassa pyryssä.

- Normaalisti olemme aamulla yhdeksään mennessä saaneet keskustan aurattua. Asuntokatujen ajoradat on kello 16:een mennessä pääsääntöisesti käyty läpi, jos sade on tullut yön ja aamuyön aikana ja päivällä ei sada hirveästi, hän kuvailee.

Kaupungissa hankalin ajoitus lumimyräkälle olisi seitsemän, kahdeksan aikaan aamulla, koska työmatkaliikenne hidastaa aurauskaluston etenemistä.

- Varsinkaan keskustaan ei ole päiväsaikaan oikein mitään asiaa. Pääväylien pitää olla höylätty ennen työmatkaliikennettä, Toivanen huomauttaa.

Kolmesta viiteen vuodessa

Ensi yöksi on ennustettu pahimmillaan poikkeuksellisesta lumimyrskyä. Ely-keskus luokittelee sellaiseksi sateen, joka tiputtaa lunta kuudessa tunnissa yli kymmenen senttiä.

- Koko kalusto on valmiudessa kolmesta viiteen kertaan talvessa, Asko Pöyhönen vertaa.

Jos lumisade on jatkuvaa, aurakalusto rullaa tauotta. Kyösti Toivasen mukaan aina on varauduttava myös konerikkoihin, jotka voivat viivästää auraamista.

- Yhteydenottoja tulee. Kyllä kuntalaiset ymmärtävät, että auraushomma etenee hitaammin, jos on mahdoton myräkkä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.