Kolareita hälytysajossa sumaksi asti

- Rauhallisuutta, sitä liikenne näillä keleillä vaatii hälytysajoneuvon kuljettajalta yhtä lailla kuin muilta kuljettajilta, ruiskumestari Antti Korhonen Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Kuopion paloasemalta arvioi.

Viime viikkoina on sattunut poikkeuksellisen monta kolaria hälytysajossa olleille ambulansseille ja paloautoille - myös Savossa, vaikkakaan ei Kuopiossa.

Viimeksi viime keskiviikkona ambulanssi törmäsi autoon Siilinjärven Leppäkaarteessa.

Hälytysajossa ollut yksityinen ambulanssi ja henkilöauto osuivat keuloiltaan Laitilantien ja Leppäkaarteentien risteyksessä. Kukaan ei loukkaantunut, mutta autot vaurioituivat.

Poliisin mukaan kolari ei aiheuttanut lisävahinkoa potilaalle, jonka vuoksi hälytysajoa ajettiin.

Vain viikkoa aikaisemmin Varkaudessa valtatietä hälytysajoa ajaneen ambulanssin eteen ajoi risteyksessä nuori mies henkilöautolla. Ambulanssi väisti, mutta kovan vauhdin vuoksi ajautui tieltä.

Liukasta ja risteyksiä Paloauto kolaroi samalla viikolla Vaasassa pahasti risteyksessä henkilöauton kanssa. Sitä ennen vastaava kolari sattui Seinäjoella.

- Kelit ovat liukkaat. Se näkyy liikenteessä. Iso auto ei pysähdy risteykseen samalla lailla kuin kuivalla kelillä.

Korhonen sanoo, että kolareissa on mukana usein vikaa molemmissa. Nykyautoihin hälytysäänet kuuluvat huonosti, joten kuljettajat eivät hoksaa lähestyvää paloautoa tai ambulanssia.

Toisaalta kaikki ensihoitajat tai palomiehet eivät varo risteyksiä, vaikka hälytysvalot ja -äänet eivät poista vastuuta.

Muiden autoilijoiden pelastuslaitos toivoisi ajavan johdonmukaisesti.

- Liikenteessä on hyvä katsoa ympärilleen ja muistaa katsoa myös peileihin.

- Kun huomaa hälytysajoneuvon, mitään äkkinäistä ei pidä tehdä. Parasta on ajaa rauhallisesti ja väistää jonnekin, mihin hyvin mahtuu kuten linja-autopysäkille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.