Kommentoi lehden uutta ilmettä

Sanomalehti kehittyy maakunnan toiveista ja viestii lukijoiden tahtotilaa.

Käsissäsi on pian Savon Sanomat, joka näyttää tutulta ja kuitenkin uudelta. Parin päivän kuluttua monet yksityiskohdat ovat lehdessä hitusen erilaisia kuin tänään.

Lukijan kannalta olennaista ei ole muutosten huomaaminen vaan se, että ne tuntuvat. Onnistuessaan kehitystyö tekee lehden lukemisesta entistä miellyttävämpää.

Samalla kun pienet asiat sivuilla muuttuvat, maakuntalehden tärkeimmät ominaisuudet korostuvat. Tärkeintä on löytää ne uutiset, jotka vaikuttavat omalla alueellamme asuvien ihmisten elämään.

Savon Sanomien ulkoasu-uudistusta alettiin suunnitella vajaa vuosi sitten samanaikaisesti kahden kumppanilehden, Keskisuomalaisen ja Karjalaisen, kanssa. Päätoimittajat linjasivat työn keskeisimmäksi tavoitteeksi selkeyden. Se tarkoittaa, että lukijan pitää löytää itselleen tärkeät asiat lehdestä nopeasti ja vaivatta.

Miksi taas?

Vastahan lehti muuttui? Siltä saattaa tuntua, mutta Savon Sanomien edellisestä ulkoasu-uudistuksesta on kulunut jo lähes kuusi vuotta. Vuoden 2003 jälkeen ympärillämme on vaihtunut muutakin kuin saappaiden korot ja automallit.

Ulkoasun hienosäätö on yksi askel tiellä, joka jatkossakin varmistaa 101-vuotiaan Savon Sanomien roolin suomalaisen sanomalehtiviestinnän huipulla. Kärkipaikoista on taisteltava, sillä viestinnän maailmassa eletään yhtä kaikkien aikojen suurimmista murroksista.

Tänään maakuntalehti ei niinkään kilpaile toisen sanomalehden kuin kaikkien muiden viestimien kanssa. Internet pitää huolen siitä, että lukija voi jatkuvasti verrata Savon Sanomia mihin tahansa kansainväliseen lehteen ja arvioida juttujen laatua rinnakkain. Rima nousee aina vain korkeammalle.

Vain paras riittää

Avoimuus ja kilpailu tekevät hyvää. Ne pakottavat sanomalehden kuuntelemaan ympäristöään herkällä korvalla. Ne pitävät huolen siitä, että Savon Sanomien on hoidettava maakunnallinen viestintä paremmin kuin kukaan tai mikään muu väline.

Sanomalehden kohdalla maakunnallinen viestintä tarkoittaa paitsi alueen asioiden nopeaa uutisseurantaa, myös levikkialueelle tärkeiden hankkeiden esittelemistä ja puolustamista valtakunnallisessa päätöksenteossa. Vaikka Savon Sanomat on puoluepoliittisesti sitoutumaton, se on kaikella voimallaan sitoutunut oman alueensa kehittämiseen.

Kehittäminen koskee sekä taloutta että tajuntaa. Työpaikkojen ja siltojen lisäksi Savon Sanomat haluaa olla rakentamassa ja tukemassa myös talkoohenkeä, urheiluhenkeä, huolenpitoa ja huippukulttuuria.

Parempia juttuja

Muutos lehden ulkoasussa liittyy kiinteästi sisältöjen kehittämiseen. Pienillä ja suurilla uudistuksilla on vain yksi perimmäinen tavoite, parempien juttujen tuottaminen lukijoille.

Toimituksen lukijoiden keskuudessa nauttima luottamus perustuu sen asiantuntemukseen ja arvostelukykyyn. Silti toimitus ei kykenisi tekemään paljoakaan ilman jatkuvaa yhteyttä lukijoihin.

Lukijoilla on lehden silmät ja korvat. Savon Sanomien lukijat ja heidän antamansa vinkit nousevat toimituksessa päivittäin esiin juttuaiheita valittaessa. Toimituksen johto käy läpi myös kaiken lehteen tulevan lukijapalautteen, olipa kyse sitten ruusuista tai risuista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomen paras maakuntalehti

Entistäkin värikkäämpi Savon Sanomat

Hyviä uutisia Savon Sanomien lukijoille

Tiukkaa laatua ja suuria tunteita