Koronavirusepidemia ei näy vielä helmikuun työllisyyskatsauksessa – Kuopion seudulla työttömyys jatkoi kasvua

Pohjois-Savon työttömien määrä ylitti helmikuussa viime vuoden tason. Pohjois-Savossa oli helmikuun lopulla 11 844 työtöntä työnhakijaa, joka on 307 työtöntä enemmän kuin vuotta aiemmin. Tammikuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä nousi 66:lla. Työttömien osuus koko työvoimasta oli 10,7 prosenttia, joka on 0,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten helmikuussa. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 9,5 prosenttia.

Kuopion seudulla työttömyys kasvoi, kun muissa Pohjois-Savon seutukunnissa se sen sijaan väheni. Kuopion seudulla työttymyys on siitä huolimatta Pohjois-Savon seutukunnista toiseksi matalin.

Pohjois-Savon Ely-keskuksen ylitarkastaja Raili Nissinen kertoo, että Kuopion seudulla työttömien määrä alkoi nousta ja tammikuussa.

– Esimerkiksi Kuopion seudulla pitkäaikaistyöttömien määrä on jo pitkään ollut suurempi kuin vuotta aiemmin, mutta muilla alueilla ei vielä.

Nissinen kertoo, että Kuopion seudulla myös lomautettuja on jonkin verran enemmän kuin muualla Pohjois-Savossa. Ainoastaan Varkauden seudulla lomautettuja on enemmän kuin Kuopion seudulla.

Pohjois-Savossa nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa 1 539, mikä on 3 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Tammikuussa alle 25-vuotiaita työttömiä oli 9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin eli myös nuorten työttömyyden vähentyminen on hidastunut.

Seutukunnittain vähiten työttömiä oli Sisä-Savossa, jossa 9,9 prosenttia työvoimasta oli työttömänä. Korkein työttömyys oli Koillis-Savossa, jossa työttömänä oli 12,6 prosenttia työvoimasta. Kunnista matalimmat työttömyysprosentit olivat Vieremällä, jossa 7,6 prosenttia työvoimasta oli työttömänä ja Siilinjärvellä, jossa työttömänä oli 8 prosenttia työvoimasta. Korkein työttömyysprosentti, 14,2, oli Kaavilla.

Uusia avoimia työpaikkoja Pohjois-Savossa oli noin 3 100, joka on kuitenkin 16 prosenttia viime vuoden helmikuuta vähemmän.

Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustilanne ei näy vielä helmikuun työllisyyskatsauksessa. Ylitarkastaja Nissinen arvioi, että maaliskuussa Suomessa alkanut epidemia muuttaa asioita paljon. Hän kertoo, että jo tällä hetkellä TE-toimistoihin ilmoittautuu eri tahdilla ihmisiä kuin aiemmin. Myös lomautuksia on luvassa lisää, koska useat yritykset ovat antaneet lomautusvaroituksia.

Nissinen uskoo, että ilman koronavirusepidemiaa yrityksissä olisi selvitty ilman suuria ongelmia, sillä vielä alkuvuonna näytti siltä, että yrityksillä on melko hyvät näkymät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Uusia palomiehiä valmistuu riittävästi kesäsijaisiksi – virtuaalinen valmistujaisjuhla luvassa

Kevään väestönkehitys edellisvuotta parempaa Pohjois-Savossa

Kuopion uimahalli avautuu kaikille taas 8. kesäkuuta

Vedenlaatuhäiriöt mahdollisia torstaina ja perjantaina

Vankilat aukoivat ja lukivat uusnatsin lähettämiä kirjeitä – rajut merkit kirjeissä herättivät huomion

Nainen löytyi kuolleena kadulta Kuopiossa – poliisi epäilee kaveriporukkaa heitteillejätöstä

Savonia-ammattikorkeakoululle valittiin uusi hallitus

Niiralan Kulma siirtyi vihreään sähköön

Osuuskauppa PeeÄssän asiakasomistajille maksettiin neljä prosenttia ylijäämänpalautusta

Keilanrinteenkadun ja Keilanrinteenpuiston leikkipaikan rakentaminen alkaa Kuopiossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.