Kuhaa vai muikkua?

Jokunen kuha, muutama kilo kuusamolaista muikkua. Siinä Kuopion kalahallin niukat tarjoukset tiistaina, marraskuun viimeisenä päivänä 2010, kun halli oli viimeistä päivää auki nykyisessä muodossaan.

Valmiimpaan tottuneita ostajia varten oli toisessa laatikossa muutama nyljetty made ja jokunen filee haukea ja kirjolohta.

Ja jos jonkun oli alkanut tehdä lähestyvän joulun herkistämänä lipeäkalaa, niin toki sitäkin löytyi loppuun asti sinnitelleen Heikin Kalan tiskistä. Hallin toinen kalakauppias, Hiltusen Kala, oli luovuttanut jo pari viikkoa sitten, kun Kallaveden jäätyminen teki kalastuksen mahdottomaksi muutamaksi viikoksi.

Viimeisenä päivänä kalahallissa oli siis väljää ja rauhallista. Alatorin remontti on harventanut muutoinkin kesästä lähtien asiakaskuntaa, kun huonojalkaiset huonojalkaiset kanta-asiakkaat eivät ole tohtineet lähteä kiertämään pitkiä sivupolkuja tuttuun halliinsa.

Mutta ei silti päivää ilman asiakkaita.

Tasaisena virtana pistäysi joku ikääntynyt kuopiolainen kysymässä kalaa milloin itselleen tai perheelleen, milloin kissalleen. Joku ymmärsi jo halliin tullessaan, että tämä oli nyt viimeinen hetki vetää sisäänsä historiallisen kalapaikan kalantuoksuista ilmaa ja tunnelmaa tai nähdä Heikin Kalan reipaspuheinen Hanna Raatikainen omassa elementissään tiskinsä takana laukomassa suoria sanoja tunteita kuumentaneesta kalahalliasiasta ja kalanmyyjien kohtelusta kalakukkojen kaupungissa.

- Minä taidan soittaa illalla Osama bin Ladenille, Hanna irrotteli.

- Hänkö on antanut sinulle ihan numeronsa?

- 0202100...

Viime vuosina kalahallin kauppiaat ovat supistuneet kahteen. Vanhoina hyvinä aikoina myyjiä oli huomattavasti enemmän.

Muutamat tekivät kauppaa myös hallin ulkopuolella, ennenkuin viranomaiset panivat pisteen sille yleisönpalvelulle. Vanhemman polven kuopiolaiset kuulevat vieläkin korvissaan Parviaisen mummon huutelut ohikulkijoille: - Ostakee kalloo! Ulkotöissä aloitti myös Hiltusen Kalan Lyyli Hiltunen, joka on pitänyt kaupunkilaisia kalassa jo puolen vuosisadan verran.

Vanhan kalahallin sulkeutuminen merkitsee sitä, että tuoreen kalan kauppa pysähtyy Kuopion kauppahallissa, mutta onneksi vain toviksi.

Hallin kauppiaskunnassa ei ole suhtauduttu välttämättä ihan suopeasti siihen, että kalakauppiaat siirtyvät heidän joukkoonsa. Muuttuvaan maailmaan on kuitenkin sopeuduttava. Heikin Kalalle on osoitettu tilat lopettaneen Torilihan paikalta, jonka vanha polvi liittää aatoksissaan sen edelliseen haltijaan - legendaariseen lihamestari Reijo Savolaiseen.

Hiltusen Kala taas saa paikan lihakauppias Väisäsen aiemmista tiloista Ritvasten naapurista. Maija Ritvanen sanoo, että hänellä ei ole mitään uutta naapuria vastaan, päinvastoin. - Minä oon pärjännyt aina kaikkien ihmisten kanssa.

Katkos kalakaupassa jäänee pariin päivään. Ainakin Heikin Kalan Ilkka Launonen oli sitä mieltä tiistaina, että he alkavat Hannan kanssa tehdä palvella entisiä ja uusia asiakkaitaan vielä tämän viikon perjantaina, kun remontti on saatu valmiiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kalahallin valitukset käsiteltävä uudelleen