Kuluttajavirasto: Osta pyöräilykypärä uutena

Kuluttajavirasto suosittelee, ettei pyöräilykypäröitä, heijastinliivejä tai muita henkilönsuojaimia ostettaisi käytettyinä sen enempää kirpputorilta kuin tuntemattomilta yksityisiltä myyjiltä.

Vanha tuote voi olla vaarallinen tai ainakin turvallisuudeltaan huonompi kuin uusi vastaava. Suosituksen mukaan pyöräilykypärä pitää ostaa uutena tai kierrättää sitä vain esimerkiksi perhepiirissä, jos esimerkiksi lapsen kypärä jää pieneksi.

- Olen tiennyt sen, että kypärä pitää vaihtaa, jos se esimerkiksi putoaa tai muuten saa kolhuja, kuopiolainen Tatu Lattu kertoo pyörämatkansa välillä.

- Ostin kypärän ihan uutena. Olen säilyttänyt siitä niin, ettei se ole pudonnut tai kolhiutunut mihinkään.

Kuluttajaviraston suositus perustuu viraston lakimiehen Laura Holkon mukaan turvallisuuteen.

- Käytetyn kypärän ostaminen ei ole kiellettyä, mutta sitä ei suositella. Henkilönsuojaimia ei kannata ostaa käytettynä. Ostaja ei mistään tiedä, missä käytössä ratsastuskypärä, pyöräilykypärä tai muu suojain on ollut.

- Kypärän materiaali on saattanut vanheta tai rikkoutua kovan iskun takia. Vika ei erotu välttämättä päälle päin.

- Jos heijastinliiviä on pesty paljon, sen heijastusteho on voinut heikentyä.

Myös pitkä altistuminen auringonvalolle voi pilata heijastinliivin. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan vastaava altistus voi pilata myös pelastusliivit. Jos käytetty pelastusliivi on päälle päin auringonpolttama ja haalistunut, sitä ei kannata ostaa.

Käytetystä pelastusliivistä voi puuttua myös tarpeelliset kiinnityshihnat, joiden puuttumista uusi ostaja ei välttämättä huomaa.

- Tärkeitä suojaavia tuotteita ei kannattaisi ostaa vanhoina ja käytettyinä, sillä vanhojen tuotteiden turvallisuustasokin voi olla aivan erilainen kuin nykyisten. Henkilönsuojainten turvallisuustaso on kehittynyt viime vuosina paljon, Holkko neuvoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.