Kuninkaallinen auto karnevaalikulkueessa Suonenjoella

Petri Silomäki osti noin kymmenen kuukautta sitten itselleen harvinaisen aarteen: auton, joka kyyditsi Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häiden saattojonossa kuningas Kaarle XVI Kustaata ja kuningatar Silviaa.

– Huomasin auton ruotsalaisen lehden myynti-ilmoituksesta nimellä hääauto, Silomäki kertoo.

Silomäki ei voinut vastustaa sen ostamista, koska hän on aina ollut kiinnostunut sekä kuninkaallisista että autoista.

– Auto on keräilyharvinaisuus ja minut hurmasi kaupanteossa se, että kuningas ja Silvia ovat olleet auton kyydissä. Tämä tekee autosta merkityksellisemmän kuin muut häihin teetetyt autot, Silomäki sanoo.

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häitä varten teetettiin yhteensä sata autoa, joiden suunnittelussa kuningasperhe oli mukana. Niistä 50 on erikoisvarusteltuja Volvo V70 farmariautoja ja 50 erikoisvarusteltuja Volvo S80 neliovisia autoja. Silomäen auto malliltaan S80.

– Autojen koneet ovat aika laiskoja, koska hovi halusi niistä ympäristöystävällisiä. Niissä on 109 hevosvoiman dieselmoottorit. Kone ei mielestäni oikein riitä farmarimalliin, mutta se menettelee neliovisessa, Silomäki sanoo.

Autot ovat numeroituja ja Silomäen auton numero on 16. Ne eroavat muista V70 ja S80 Volvoista muun muassa beeseillä nahkapenkeillään, jotka ovat tulleet erikoistilauksena Skotlannista. Muun muassa autojen etupelleissä on myös koristeina kruunun kuvia.

Silomäki ajoi auton kodistaan Ruotsista pohjoisen kautta Suonenjoelle osaksi karnevaalikulkuetta, koska hänen hyvä ystävänsä Joona Jalkanen pyysi. Jalkanen kutsui harrastelija-laulajana toimivan Silomäen laulamaan isänsä Kari Tapion nimeä kantavaan Laula kanssain -laulukilpailuun lauantaina. Jalkasen yritys järjestää karnevaaleille ohjelmaa yhdessä Suonenjoen Mansikkakarnevaalit ry:n kanssa.

– Tiesin, että Petrillä on kuninkaallinen auto, joten sanoin, että totta kai tulet sillä tänne. Harvoin tuollaisella kulkuneuvolla ajetaan Suonenjoella, Jalkanen tuumaa.

Kuninkaallista kulkupeliä voi ihastella tänään, kun Silomäki ajaa sillä karnevaalikulkueessa.

Auto on Silomäen mukaan suurimman osan ajasta hänen autotallissaan. Hän käyttää sitä vain kesäajeluilla. Arkikäytössä Silomäellä on tavallinen 2000-luvun Peugeot.

– Kyllä mieleni tekisi käyttää tätä Volvoa myös arkena, mutta en halua kuluttaa sitä, Silomäki kertoo.

Silomäki maksoi autosta 30 000 euroa.

– Auto on keräilykappaleena hinnaton. En ole kiinnostunut tienaamaan sillä rahaa. Olen hyvin tyytyväinen, että omistan sen.