Kunniamerkkejä tulee paljon Savoon: Tiedeväki, taiteilijat ja urheilijat loistavat

Todella hienolta tuntuu. Kunniamerkkini on samalla tunnustus Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitokselle, sanoo ympäristötoksikologian professori Maija-Riitta Hirvonen Kuopion kampukselta.

Hirvonen oli yksi Savon osaajista, joilla on kunnia saada itsenäisyyspäivänä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki.

– Tutkimme etenkin ilmansaasteiden terveyshaittoja. Meitä kiinnostavat varsinkin pienhiukkaset. Myös sisäilmangelmat ovat pinnalla, Hirvonen sanoo ja arvioi, että hänen alansa miellettiin nyt erityisen ajankohtaiseksi.

Saman kunniamerkin saivat myös Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksen johtaja, professori Hannele Turunen Kuopiosta sekä vielä kaksi muutakin kuopiolaista naisosaajaa: hovioikeudenneuvos Merja Sinikka Lahti ja hovioikeudenlaamanni Riitta-Liisa Rautsi.

Arvokkain Savoon tuleva kunniamerkki on Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki.

Kapellimestari-professori Atso Almila Kuopiosta saa Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin. Kuopiossa on myös muita kyseisen merkin saajia, muun muassa Pohjois-Savon Osuuspankkia johtava Seppo Pääkkö.

Kuopioon alueen taiteilijoista erottuvat myös Suomen Leijonan ritarimerkin saajat: urkutaiteilija Jaana Ikonen ja Sibelius-Akatemian klassisen musiikin va. osastodekaani ja lehtori Seppo Kirkinen. Valkoisen Ruusun I luokan mitalin saa suunnittelija Paula Kosunen.

Urheiluväkeä muistetaan niin ikään. Olympiavoittaja Iivo Niskanen saa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Suomen Leijonan ritarimerkin. Saman ritarimerkin saavat myös mäkihypyn joukkuemäen kultamiehet Risto Laakkonen, Mika Laitinen ja Ari-Pekka Nikkola.

Palkittavia olympia- ja paralympiavoittajia on 48. Yksilölajien urheilijat saavat Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin solkineen ja joukkueurheilijat Suomen Leijonan ritarimerkin solkineen.

Katso kaikki itsenäisyyspäivän kunniamerkit täältä

Olympiavoittajille Niskaselle, Laakkoselle, Laitiselle ja Nikkolalle Suomen Leijonan ritarimerkki