Kuntalaiset vastustavat avohakkuuta aloitteella: "Ei ole yhtään sama asia ulkoilla avohakkuualueella kuin metsässä"

Rantasalmen kunnan hakkuusuunnitelma niin sanotulla Harjuntaustan alueella on herättänyt vastustusta kuntalaisissa.

Kunta suunnittelee noin 20 hehtaarin suuruisia avohakkuita alueelle, joka on virkistyskäytössä. Alueella on muun muassa pururata.

Asiasta järjestettiin viime viikolla kuntalaisilta, jonka jälkeen hankkeen vastustajat laativat avohakkuuta vastustavan kuntalaisaloitteen.

 

Hakkuusuunnitelman on laatinut paikallinen metsänhoitoyhdistys. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon Rantasalmen toimiston metsäasiantuntija Jani Pulkkinen sanoo, että suunnitelma perustuu kunnan muutaman vuoden takaiseen metsäsuunnitelmaan, jossa alueelle on ehdotettu avohakkuuta.

– Yleensä avohakkuu tehdään tällaisiin vanhempiin metsiin, joissa kannattava metsänkasvatusaika on tullut täyteen.

Kuntalaisaloitteessa toivotaan kunnanvaltuuston päättävän, että alueen hakkuita ei tehdä ennen kuin alueelle laaditaan yksityiskohtainen virkistysmetsän käyttö- ja hoitosuunnitelma.

Aloitteen mukaan asiaan liittyvissä keskusteluissa ei ole tullut lainkaan esiin metsien moninaiskäyttö, virkistysmetsien hoito tai uuden metsälain antamat mahdollisuudet metsien monipuolisiin hakkuisiin.

 

Rantasalmelainen Kaisa Mökkönen-Niskanen on yksi kuntalaisaloitteen allekirjoittajista. Hänen mukaansa avohakkuu pilaisi kunnan tärkeimmän virkistysalueen. Hän muistuttaa, ettei aloitteella vastusteta metsänhoitoa, vaan ainoastaan massiivista avohakkuuta.

Mökkönen-Niskanen muistuttaa, että vaikka aluetta ei ole kaavoitettu virkistysalueeksi, sille on kuitenkin rakennettu pururata ja frisbeegolf-rata.

– Käytän itse aluetta päivittäin joko lenkkeilyyn tai hiihtämiseen. Ei se ole yhtään sama asia ulkoilla avohakkuualueella kuin metsässä.

 

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juho Tiainen (kesk.) kertoo itse vaatineensa kuntalaisillan järjestämistä, kun hakkuusuunnitelma tuli ilmi. Tiainen ei kannata hakkuusuunnitelmaa.

– On totta, että metsässä on tuulenkaatoja, mutta huolellisella leimikkosuunnittelulla tuulen altistusta voitaisiin minimoida.

Avohakkuusuunnitelma on tulossa Rantasalmenpalvelulautakunnan käsittelyyn. Lautakunnan puheenjohtaja Jussi Tynkkynen (kesk.) sanoo, ettei hän osaa vielä sanoa, milloin asiaa käsitellään. Tynkkynen itse on avohakkuun kannalla.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Koronavirus säikäytti Lapissa – hengityssuojaimia ostettiin myös Kuopion apteekeista

Analyysi: On vankeja, jotka vaativat oikeuksia sortaa muiden oikeuksia

Muita painostavat vangit saatetaan keskittää omille osastoille – yksi jengiosasto suunnitteilla Sukevalle

Uuden uimarannan rakennustyöt alkavat Kuopiossa

Laiva toi kansaa Kuopion tammimarkkinoille 90 vuotta sitten – lehtitieto: jotkut kehua rellestivät talvisilla risteilyillä

Tammimarkkinoilla käy kuhina, kalakukon leivonnan Suomen mestarit valittu – Katso kuvat!

Entisen Lippumäen jäähallin muutostyöt sisäliikuntatilaksi alkoivat, uimahalli sulkeutuu toukokuun lopussa

Koronavirus ei ainakaan toistaiseksi vaikuta Itä-Suomen yliopiston tai Savonia-AMK:n toimintaan Kiinassa

Vuoden 2003 sars opetti varautumaan suuriin epidemioihin: KYSillä jatkuva valmius ja uusi eristyshuone, jos koronavirustartuntoja tulee

Kyselytutkimus osoittaa: Opetukseen tyytyväisimmät lääkärit tulevat Itä-Suomen yliopistosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.