Kuoleman partaalta toipunut peluri veisi pelikoneet kaupoista

Hermosäryn ja huolien valvottamana keittiössä istuttu yö vei Anitta Piirosen lähes neljän ja puolen vuoden peliriippuvuuteen, pahoihin velkoihin ja itsemurhan partaalle. Nettipelaaminen alkoi pikkusummilla, mutta johti pahaan kierteeseen.

– Viimeinen peliputki kesti loka-marraskuun vaihteeseen 2015. Kun olin pelannut viimeiset rahat, tajusin etten voi jatkaa tätä elämää. Kirjoitin kirjeen miehelle.

– Tarkoitus oli hukuttautua lähijärveen. Matka päättyi, kun poliisikoira nappasi kiinni.

– Itsemurhayrityksen jälkeen tajusin, että olen sairas, mutta voin opetella olemaan ihminen, joka ei pelaa, Piironen kertoo.

Pelaamiseen olisi pitänyt osata puuttua jo ensimmäisenä yönä, kun ensiksi talletettu pelisumma ei riittänyt, Piironen pohtii nyt.

Hän kertoi tarinansa keskiviikkona Pieksämäellä pidetyssä Pelitukifoorumissa auttaakseen muita peliongelmaisia. Itä- ja Keski-Suomessa toimiva Pelituki-hanke välittää tietoa ja kehittää yhteistyötä pelihaittojen ehkäisemiseksi.

– Tällä kaapista tulemisellani suljin sen viimeisen portin pelaamiselle, Anitta Piironen sanoo.

Ensimmäisen Pelitukifoorumin teemana oli peliyhtiöiden vastuullisuus. Paine kohdistuu nyt rahapeliyhtiöistä yhdistettyyn uuteen Veikkaukseen. Sen monopolin perusteluna on juuri pelitoiminnan vastuullisuus.

Pelijättiläinen tasapainottelee pelivaihdon ja yhteiskunnan saamien tulojen kasvattamisen ja pelihaittojen ehkäisemisen välillä. Pelaaminen tuottaa yhteiseksi hyväksi noin 1,2 miljardia euroa vuodessa, kertoo Veikkauksen vastuullisen pelaamisen päällikkö Hannu Rinkinen.

– Suomalaisten suomalaisissa yhtiöissä pelaamasta pelikatteesta eli pelaajien häviämästä summasta menee yhteiseen hyvään 70 prosenttia. Se on selvästi korkein määrä Euroopassa.

Veikkaus myös rahoittaa ongelmapelaamisen tutkimusta ja ehkäisyä. Peliongelmien parissa nyrkit savessa työskentelevät näkisivät kuitenkin mielellään vielä terävämpiä toimia.

Anitta Piironen ehdottaa peliautomaattien keskittämistä Veikkauksen omiin pelisaleihin.

– Kioskien ja kauppojen henkilökunnalla on aika kova vastuu peliautomaattien valvomisessa. Ongelmapelaaja saattaa olla äkkiä aika aggressiivinenkin.

– Minulle peli saisi nyt tulla vaikka ikkunan taakse heiluttamaan eikä se vaikuttaisi. Mutta monelta peliongelmaiselta ja toipuvalta tulee viestiä, että peliautomaatit voisi keskittää pelisaleihin.

Hannu Rinkisen mukaan ongelmat voisivat siirtyä enemmän nettiin ja laillisten pelikoneiden tilalle tulla Ruotsin tapaan laittomia automaatteja, jotka eivät tuota yhteiskunnalle mitään.

Peliongelmaisten osuus on Rinkisen mukaan pysynyt vakaana ja vähäisenä, vaikka tarjolle on tullut paljon nettipelejä ja houkuttelevampia automaatteja. Niin THL:n tutkimus 2015 kuin Veikkauksen teettämä, huhtikuussa valmistunut kysely kertovat ongelmapelaajien osuudeksi runsaat kolme prosenttia, noin 126 000 henkilöä. Riskipelaajia arvioidaan olevan runsaat puoli miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Yrityksiin kohdistuvat huijaukset lisääntyvät – Savolaisen yrittäjän joutui "toimitusjohtajahuijauksen" kohteeksi

Tiistain kovin tuulenpuuska mitattiin Rissalan lentokentän havaintoasemalla

Kuopiossa ja Siilinjärvellä liikkeellä päihtyneitä autoilijoita

Pohjois-Savon ely-keskuksen Kari Virranta ei hae jatkokaudelle – Uusi ylijohtaja vuoden alusta

Toimittajanimityksiä Sunnuntaisuomalaisessa, Uutissuomalaisessa ja Teemasuomalaisessa

Rankassa rae- ja vesisateessa kolareita moottoritiellä – poliisi ohjasi autoja myös poikkeusreitille Kuopiossa

Pohjois-Savon järvien vedenpinnat ovat matalalla

Rautalampi-järven kalanäytteiden tutkimustulokset valmistuivat

Lupien määrä putosi puoleen – karhujahti ei ala Pohjois-Savossa ryskeellä ja rytinällä

Päihtynyt veneilijä karautti kiville – pelastuslaitos ja poliisi paikalle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.