Kuopio aikoo valittaa Antikkala-päätöksestä hallinto-oikeuteen

Kuopion vs. kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen esittää maanantaina, että kaupunginhallitus valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen Itä-Suomen aluehallintoviraston Antikkalan rinteiden lumetuksen kieltävästä päätöksestä.

Kaupunki pitää avin päätöstä vesilain vastaisena sekä riittämättömästi selvitettynä ja perusteltuna. Hankkeesta aiheutuvia haittoja on kaupungin mielestä liioiteltu.

Avi on perustellut päätöstään harvinaisen sienen, viherhäiverusokkaan suojelulla.

Kuopion kaupunki haluaa kehittää Antikkalan hiihtokeskusta osana Puijon kokonaisuutta. Laskettelutoiminnan jatkumista on suunniteltu yhdessä Huippupaikat Oy:n kanssa.

Taloudellisesti kannattavan hiihtokeskustoiminnan takaamiseksi Antikkalaan täytyy rakentaa lumetusjärjestelmä, jonka vesi otetaan pumppaamalla Iso-Valkeisen lammesta.

Kaupunki haki aluehallintovirastolta vesilain mukaista lupaa vesitaloushankkeeseen. Virasto hylkäsi vedenottolaitteiden rakentamisen ja veden ottamisen. Samassa päätöksessä myönnettiin Huippupaikoille lupa poiketa vesilain tarkoittamasta vesiluontotyyppien suojelusta.

Avin mukaan hankkeesta saatava hyöty yleisille tai yksityisille eduille ei ole huomattava verrattuna siitä yleisille eduille koituviin menetyksiin. Näin ollen luvan myöntämisen edellytykset eivät täyty ja hakemus on hylättävä.

Kaupungin mukaan Antikkalan laskettelurinnetoiminnan parantaminen ei ole  yksi yrityshanke, vaan osa Puijon matkailu- ja virkistyspalvelujen kehittämisen kokonaisuutta. Näin ollen hankkeesta saatavat hyödyt yleiselle edulle ovat suuremmat kuin yksittäisen laskettelurinteen sijainti ja etäisyys lähimpään korvaavaan rinteeseen.

Valituksessa todetaan, että vesitaloushankkeen lupahakemuksessa kaupunki on selvittänyt erittäin perusteellisesti alueen arvokkaat luontokohteet ja lumetuksen  vaikutukset niihin.

Vaikutusten määrittely tehtiin yhdessä Pohjois-Savon ely-keskuksen ympäristövastuualueen kanssa.

Kaupunki on sitoutunut esitettyihin kohtuullisiin toimenpiteisiin, joilla suojellaan arvokasta niittyluontoa ja erityisesti suojeltavaa sekä vaarantuneita ja silmälläpidettäviä lajeja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.