Kuopio aloittaa uuden toiminnan vanhuspalveluissa: nyt etsitään vapaaehtoisia riksakuskeja

Kuopion kaupunki aloittaa riksapyöräilyn vanhusten hoivapalveluissa. Toiminta perustuu Pyörällä kaiken ikää -hankkeeseen, jonka idea on viedä ikäihmisiä ja muita liikuntarajoitteisia ajeluille riksapyörän kyydissä.

Vapaaehtoisille riksa-kuljettajille järjestetään koulutuksia, joista ensimmäinen on 18.4.2018.

Riksapyörä on sähköavusteinen, tukeva ja turvallinen ajoneuvo. Kyytejä tarjotaan palveluasumisen ja kotihoidon asiakkaille. Pyörän kyydissä asiakkaat pääsevät tutustumaan lähialueeseensa.

Rikrapyörän avulla Kuopio pyrkii vähentämään vanhusten yksinäisyyttä ja palauttaa mieleen muistoja. Kyytiläisten lisäksi myös vapaaehtoiset pääsevät nauttimaan mukavista hetkistä, mielenkiintoisista tarinoista sekä ystävyydestä.

Pyöräkapteenit vastaavat pyöristä ja kouluttavat pyöräluotsit. Kapteenit ja pyöräluotsit on vakuutettu vastuu- ja tapaturmavakuutuksella. Pyöräluotsin koulutuksessa käydään läpi muun muassa vapaaehtoistyön perusteet, vanhusten kohtaamista ja riksapyörän hallintaa. Koulutukset järjestetään yhdessä Ikäinstituutin kanssa.

Vanhusten hoivapalvelujen riksapyörät otetaan Kuopiossa käyttöön kuntalais- ja vanhusneuvoston aloitteiden pohjalta. Toiminta toteutetaan yhteistyössä Pyöräliiton, Ikäinstituutin ja RAY:n Pyörällä kaiken ikää -hankkeen kanssa. Riksat kustannetaan vanhuksille suunnatuista perintörahoista.