Kuopio juhlii Suomen itsenäisyyttä Musiikkikeskuksella

Kuopion kaupungin perinteinen itsenäisyyspäivän juhla on parhaillaan käynnissä Musiikkikeskuksessa. Kuopiolaiset Kaarina Mertanen ja Lea Leskinen ovat käyneet kaupungin juhlassa jo viitisentoista vuotta joka itsenäisyyspäivä. Viimeiset kolme tai neljä vuotta Mertanen ja Leskinen ovat käyneet kahdestaan juhlassa, sillä molempien veteraanimiehet ovat jo menehtyneet.

Mertanen ja Leskinen olivat itse vielä lapsia sodan alkaessa.

– Olin 6–7-vuotias, kun sota alkoi. Koulun alku olisi ollut silloin, mutta pakoon piti lähteä kaupungista. Olimme Karttulassa, ja kyllä sinne sodan jyrinät kuuluivat, kun pommikoneet menivät Kuopioon, Mertanen kertoo.

– Kauhea pelko oli ennen joulua, että tuokohan pukki lahjoja, kun oli sota vielä. Kyllähän niitä tuli, vaikka hyvin niukasti, kun meitä oli viisi lasta, mutta jokainen sai ainakin yhden lahjan.

Kaupungin itsenäisyyspäivän juhlan ohjelmassa on muun muassa Kuopio-mitalilla palkitun laamanni emeritus Juha Hyvärisen juhlapuhe sekä Sibeliuksen musiikkia Kuopion kaupunginorkesterin esittämänä. Kuopion kaupungin tervehdyksen juhlaan tuo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossi (kesk.).

Sankarihautausmaata kunnioitettiin seppelein

Valtakunnallinen paraati marssittiin Jyväskylässä

Suomi täyttää 98 vuotta – Savon Sanomat seuraa juhlahumua tiiviisti