Kuopio palkittiin resurssiviisaudesta: kaupungin päätavoitteena jätteettömyys ja hiilineutraalius

Kuopio on palkittu kiertotalouden edistämisestä Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kisassa, jossa etsittiin kuntien kiinnostavimpia ratkaisuja.

Kaupunki on suunnitellut asukaslähtöisen resurssiviisausohjelman, johon kuuluvat kiertotalous, energiatehokkuus, uusiutuva energia ja viisas liikkuminen.

Kuopion kolme päätavoitetta ovat jätteettömyys, hiilineutraalius sekä kestävä kulutuksen taso. Kaupunki on sitoutunut tavoitteisiin resurssiviisaiden edelläkävijäkuntien Fisu-verkostossa. Lisäksi kaupunki on mukana Circwaste – kiertotalouden edelläkävijäkunnat -verkostossa.

Tavoitteet ovat vuoteen 2030 saakka ja visio vuoteen 2050.

Valmisteluun ovat osallistuneet valtuuston ja kaupungin johdon lisäksi henkilöstö, kuntalaiset, elinkeinoelämä sekä muut sidosryhmät.

Tavoitteet on sisällytetty talousarvioon, jossa niiden edistymistä seurataan. Konkreettisia toimenpiteitä on jaksotettu eri vuosille.

Yksi vaikuttavimmista toimenpiteistä on uusiutuvan energian, kuten kaukojäähdytyksen, geoenergian ja aurinkoenergian laaja hyödyntäminen.

Kuopion seudulla halutaan panostaa viisaaseen liikkumiseen. Käyttöön otetaan kaupunkipyöriä, joista osa on sähköavusteisia. Lisäksi esimerkiksi maarakentamisessa lisätään uusiomateriaaleja.

Ehdotuksia kisaan saatiin 59. Lisäksi palkittiin Nokia, Pori, Porvoo ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

– Hienoa, että esille tuli muitakin kuntia kuin ne, jotka ovat perinteisesti olleet esillä ympäristö- ja resurssiviisausasioissa, Sitran kiertotalouden asiantuntija Laura Järvinen toteaa.