Kuopio siirtää työntekijöitä eri tehtäviin ja aloittaa yt-neuvottelut – Kaupunki lupaa, ettei nyt irtisanomisia koronan takia

Kuopion kaupunginhallitus päätti maanantaina Kuopion kaupungin johdon kanssa, ettei kaupunki tule tässä vaiheessa irtisanomaan henkilöstöään koronaviruksen aiheuttaman kaupungin taloudellisen tilanteen äkillisen heikentymisen vuoksi.

Kaupunki käynnistää kuitenkin yhteistoimintaneuvottelut, joissa selvitetään erilaisia mahdollisia keinoja toimia asiassa.

Myös lomautukset ovat vaihtoehtona, mutta ne eivät ole ainoa vaihtoehto.

– Selvitämme mahdollisuutta, minkä verran kaupungilla on tarjota muita tehtäviä etenkin henkilöstölle, joiden työnteko on estynyt esimerkiksi toimipaikan sulkemisen takia, kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen kertoo.

– Joillakin aloilla työntekijöiden lisätarve on suuri, mutta etenkin terveydenhoidon tehtävissä kelpoisuusvaatimukset rajoittavat sitä, keitä tehtäviin voi siirtää.

– Tällä hetkellä tiedämme kuitenkin, että kaupungilla on kymmeniä työntekijöitä, joita voidaan siirtää muusta työstä terveydenhuollon tehtäviin.

Osa käyttää jo vuosilomansa tai rästivapaat

Lisäksi Kuopion kaupungin mukaan henkilöstön on mahdollista esimerkiksi aikaistaa vuosilomia, käyttää saldovapaita, pitää palkattomia vapaita tai vaihtaa lomarahoja vapaiksi tehtävästä riippuen.

Pirhonen myöntää, että päätösten tekemistä vaikeuttaa, kun kukaan ei tiedä, miten kauan poikkeusolot ja koronavirusepidemia kestävät. Se tiedetään, että kaupungin talousnäkymät heikentyvät, mutta Pirhosen mukaan henkilöstön asemaa käydään läpi kaikessa rauhassa, ilman paniikkiratkaisuja.

Jos suljettujen toimipisteiden henkilöstö itse on kiinnostunut esimerkiksi saldovapaiden pitämisestä tai tehtävien vaihtamisesta, niitä ratkaisuja on mahdollista silti tehdä nopeasti. Pirhosen mukaan tehtävän muutoksia ja vuosilomien aikaistamisia on jo tehtykin.

Itse yt-neuvottelut rauhoitetaan nyt kuitenkin kaupunginhallituksen lupauksella, ettei tässä vaiheessa tule irtisanomisia.

Terveydenhuolto toimii täyttä häkää

Kaupungilla on kaikkiaan lähes 7 000 työntekijää. Yt-neuvotteluista ulkopuolelle jäävät käytännössä ainakin terveydenhuolto, perusturva ja koulut, joissa työtahti on nyt kiivas.

– Sen voin sanoa, että jos lomautuksia tulee, ne eivät ole massiivisia, Pirhonen sanoo, koska kaupungin isoimpien toimialojen töiden on jatkuttava koronaepidemiassa täydellä teholla.

Muutoksia on kuitenkin tehtävä aloilla, joissa toimintoja on suljettu väliaikaisesti tai supistettu merkittävästi. Näitä ovat muun muassa liikuntapaikat, kirjastot, teatteri, musiikkikeskus ja muut kulttuuripalvelut, pääosin kansalaisopisto sekä suurin osa asiakaspalvelupisteistä.

Pirhosen mukaan seuraavaksi mietintään tulee joukkoliikenteen tilanne.

– Harkitsemme seuraavaksi joukkoliikenteessä siirtymistä aikaistetusti kesäaikatauluihin. Siinä kyse on ennen kaikkea koronaviruksen leviämisen estämisestä, mutta myös asiakasmäärien merkittävästä tippumisesta tähän mennessä tehtyjen toimien vuoksi.

Pirhosen mukaan kaupungin kaikki toimijat ymmärtävät tilanteen vakavuuden, mutta tunnelma on rauhallinen ja yhteishenkeä etsivä.

– Samaan aikaan kaupungilla on huoli henkilöstön riittävyydestä ja jaksamisesta. Tiedostamme hyvin, ettei vielä olla kriisin pahimmissa viikoissa ja päivissä.

– Siksi olemme ennemmin toivoneet, että ihmiset pitävät ainakin sovittuja lomiaan ja vapaitaan nyt, jotta kaupungin toiminnoissa on resurssia ja reserviä huolehtia etenkin terveydenhuollosta silloin kuin koronaepidemian pahimmat viikot iskevät Kuopioon.

Kaupunginhallitus käsitteli valmiuslain käyttöönoton ja koronavirustilanteen vaikutuksia Kuopion kaupungin toimintoihin kokouksessaan maanantaina niin, että kokouksen osallistujat olivat hajallaan eri paikoissa. Osa osallistui kokoukseen eri huoneissa kaupungintalolla, osa kotoaan etänä ja osa muualta etänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion kaupunki auttaa yrityksiä vuokranmaksujärjestelyillä ja hankintojen kohdentamisella