Kuopio toiminut tiennäyttäjänä: Oppilaat ovat harjoitelleet sähköisen ylioppilaskokeen tekoa

Kuopiolaiset lukiolaiset Mari Leinonen, 18, ja Otto Tarvainen, 18, odottavat innokkaina syksyn sähköistä ylioppilaskirjoitusta. Sähköinen koe järjestetään Suomessa maantieteessä, filosofiassa ja saksassa.

Leinonen ja Tarvainen ovat harjoitelleet maantiedon koetta. Sähköisessä kokeessa on liikkuvaa kuvan ja ääntä.

– Olen katsonut tietokoneella, miten tehdään diagrammeja. Viime keväänä maantieteessä oli harjoituskoe. Kokeessa oli videomateriaaleja ja karttojen tulkintaa. Muuten olen valmistanut sähköiseen kokeeseen kuin tavallisiin kirjoituksiin: lukemalla, Leinonen sanoi tiistaina Kuopion lyseossa.

Oppilaat tekevät kokeen omilla tietokoneillaan, joihin tehtävät laitetaan muistitikuilla.

– Tekniikka on yksi yleinen huolenaihe. Lähdeaineisto on erilaista ja laajempaa, Leinonen toteaa.

– Minäkin olin viime kevään harjoituskokeessa. Lisäksi olen tehnyt diagrammeja. Hieman huolettaa, miten onnistuu erilaisten ohjelmien käyttö, Tarvainen sanoo.

Sähköinen yo-kirjoitus on Kuopion lyseon juhlasalissa. Kuopion lyseon lukion rehtori Samuli Laitinen selvittää, että siihen tulee liki 50 oppilasta kaupungin lukioista.

– Kuopion tilanne on hyvä, koska sähköiseen yo-kokeeseen on valmistauduttu nelisen vuotta. Kaupungin lukiotoimessa oli opetushallituksen iso arvioinnin kehittämishanke. Silloin kaikille lukion opettajille hankittiin oma päätelaite. Kaupungissa on toiminut kolmisen vuotta sähköisen yo-kirjoituksen koordinointiryhmä, joka on suunnitellut.

Rehtori pitää sähköistä koetta sisällöltään parempana.

– Sähköinen tekeminen ei ratkaise vaan sisältö, hän korostaa.

Leppävirran lukiossa viisi kirjoittaa sähköisen ylioppilaskokeen.

– Tekniikka jännittää. Kertaamme vielä ensi viikolla opettajien kanssa kevään katastrofiharjoitusta ja toimintaohjeita. Opiskelijat ovat harjoitelleet pitkin syksyä sähköistä koetta, kertoo rehtori Olli Lipponen.

Leppävirran kokeessa käytetään koulun omia koneita.

– Meillä on varakoneet valmiina ja atk-opettaja saadaan ongelmatilanteissa nopeasti paikalle. Pahinta, mitä voisi sattua on palohälytys. Luokka pitäisi tyhjentää, mutta koneita ei välttämättä saisi mukaan.

Sonkajärven lukiossa sähköisiin kirjoituksiin osallistuu yhdeksän opiskelijaa. Kaikki osallistuvat maantiedon kokeeseen.

– Ohjelmien käyttöä on harjoiteltu hyvissä ajoin, tilakysymykset on mietitty kuntoon ja harjoiteltu ongelmatilanteiden kuten sähkökatkojen varalle, kertoo rehtori Juha Kauppinen.

Kauppisen mukaan oppilaat ovat suhtautuneet haasteeseen rauhallisesti.

– Kukaan ei ole ainakaan suoraan sanonut, että se olisi huono juttu. Toki joillekin voi tuoda ylimääräistä jännitystä, jos miettii toimiiko koneet tai tuleeko muuta sählinkiä.

Tänä vuonna Sonkajärven lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat saivat käyttöönsä omat koneet.

– Se varmasti helpottaa kirjoituksissakin, kun voi omalla tutulla koneella tehdä. Asiat täytyy tosin olla hallussa silloinkin, Kauppinen muistuttaa.

Pieksämäen lukiossa on sähköiseen ylioppilaskokeeseen valmistauduttu normaalisti, arvioi rehtori Vesa Vahtermo.

– Viime lukuvuoden aikana on osallistuttu sekä vapaaehtoiseen että pakolliseen harjoituskokeeseen. Teknisen toteutuksen ei pitäisi olla ongelma, tosin tietotekniikasta joskus tulee yllätyksiä. Kun ensimmäinen koe saadaan oppilaiden eteen tehtäväksi, nähdään, onko kokeen sisällä jotakin sellaista, rehtori arvioi.

Syksyn yo-kirjoitukset sähköistyvät – Vilppi on todennettavissa