Kuopio valittaa lumetuksen sallimisen puolesta äänin 9-2

Kuopio hakee valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta aluehallintoviraston päätökseen, jossa kielletään veden ottaminen Iso-Valkeisesta Antikkalan laskettelurinteiden lumetuskäyttöön.

Kaupunki päätti maanantaina valituksesta äänin 9–2.

Vihreiden Veera Willman esitti, että hallitus ei hae muutosta hallinto-oikeudelta, vaan kaupunki etsii aktiivisesti vaihtoehtoista ratkaisua lumettamisen järjestämiseksi. Willmania kannatti Harri Auvinen (vihr.).

Kaupunki on suunnitellut laskettelutoiminnan jatkumista Huippupaikat Oy:n kanssa. Taloudellisesti kannattavan hiihtokeskustoiminnan takaamiseksi Antikkalaan täytyy rakentaa lumetusjärjestelmä, jonka vesi pumpataan Iso-Valkeisen lammesta.

Avin mukaan lammen vesi on niin fosforipitoista, että se rehevöittäisi Antikkalan rinnettä. Sen seurauksena rinteessä kasvavat harvinaiset sienet kärsisivät.

Päätöstään avi perusteli sillä, että "hankkeesta saatava hyöty yleisille tai yksityisille eduille ei ole huomattava verrattuna yleisille eduille koituviin menetyksiin".

Näitä menetyksiä ovat muun muassa norojen ja tihkupinnan luonnontilan muutokset. Lisäksi laskettelutoiminnasta aiheutuu avin mukaan merkittäviä välillisiä vaikutuksia arvokkaan sienilajiston elinolosuhteille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.