Kiinan Shaolin kungfu -kouluja kiertänyt suomalainen paljastaa oppilaitosten kovan kurin

Lapsena Joonas Tolvanen rakasti kungfu-elokuvia. Etenkin niitä, joita tähditti Jackie Chan. Niissä riitti huumoria, räiskettä ja akrobatiaa.

Peruskouluiässä Tolvanen oli kokeillut jo useita kamppailulajeja. Kun hän lukioikäisenä halusi lähteä aitoon Shaolin kungfu -kouluun Kiinaan, hän päätti, ettei hänen vanhempiensa tarvitse tietää aivan kaikkea – he kun saattaisivat pitää ajatusta liian rajuna. Niinpä Tolvanen kertoi lähtevänsä kesäksi vaihto-oppilaaksi kiinalaiseen kouluun, jossa harjoitellaan myös kungfua.

Shaolin kungfu on vuosisatoja vanha taistelulaji, jossa harjoitellaan lyöntien, potkujen ja heittojen ohella meditaatiota.

Kesäkuussa 2007 Joensuun lyseon lukiolainen pakkasi laukkunsa ja lensi Zhengzhouhun Keski-Kiinaan. 17-vuotias Tolvanen ei osannut kieltä, ja vaikka hänellä oli kamppailulajitaustaa, Shaolin kungfua hän ei ollut harjoitellut päivääkään.

Ongelmana ei ollut kielitaidon puute tai Tolvasen kokemattomuus. Englannilla pärjäsi riittävän hyvin, ja Tolvanen oli nopea oppimaan. Se, mikä tuotti suomalaiselle sopeutumisvaikeuksia, oli kova kuri.

Tolvanen, 27, nousee pöydästä ja hakee nipun valokuvia. Osa niistä on painettu juuri julkaistuun Soturimunkin oppipoika -kirjaan, jossa Tolvanen kertoo Kiinan-kokemuksistaan. Kuvista ”graaveimmat”, kuten hän sanoo, hän jätti kirjasta pois.

Tolvasen ensimmäinen kungfu-koulu oli muurien ympäröimä sisäoppilaitos, jossa oppilaat asuivat koruttomissa kolmen hengen huoneissa.

Tolvanen kuvailee koulun kuria ”spartalaiseksi”. Yöt nukuttiin patjattomilla puusängyillä, päivät noudatettiin tarkkaa aikataulua. Juoksulenkkejä, lihaskunto­treeniä, kungfu-liikesarjojen harjoittelua, pakollisia kommunismin oppitunteja.

Jos myöhästyi tai lipesi muuten säännöistä, sai rangaistuksen.

Tolvanen näyttää valokuvia, joita hän ei halunnut kirjaan. Ensimmäisessä niistä oppilaat ovat hiekkakentällä siistissä muodostelmassa. Joukon edessä on kyyryssä nuori mies tai poika. Hänen takanaan seisoo opettaja, joka on kohottanut pitkän seipään oppilasta kohti.

Rangaistusta kutsutaan käärmeen pään katkaisuksi, Tolvanen selittää. Rangaistuksen saanutta oppilasta lyödään toisten katsellessa niin pitkään, että vahapuusta tehty keppi on katkennut tyngäksi.

Toisessa Tolvasen näyttämässä kuvassa näkyvät lyöntien jäljet: isoja mustelmia ja ruhjeita pitkin paljasta selkää.

Kuriin ja pitkäjänteiseen harjoitteluun tottumisesta on ollut etua Suomessa. Suomen armeija sujui kungfu-koulun jälkeen kuin leikki. Ja kun hän päätti haluavansa lääkäriksi, hän sanoo lukeneensa ”sata päivää putkeen, kymmenen tuntia päivässä”. Tolvanen valmistui lääkäriksi Kuopiosta viime vuonna.

Uusimmat

Savo

Kaksivuotias Topi Hyttinen on Savon Sanomien jääveikkauksen nuorin voittaja: mummo ja äiti apuna kilpailussa

Taposta epäiltynä vangittu nainen myönsi potkineensa uhria

Kuopion Savilahden louhintatyöt alkavat: räjäytykset pysäyttävät liikenteen useita kertoja päivässä

Kuopion Kuninkaankatu suljetaan osittain, saneeraustyöt kestävät koko kesän

Ensimmäistä päivää töissä ollut kuljettaja sai yli tuhannen kilometrin työkeikan – nukahti rattiin ja kolaroi pahasti

Kuopion valtuusto hyväksyi äänestyksellä yhteisen vesiyhtiön Siilinjärven kanssa – perussuomalaiset esittivät hylkäystä

Ryöstäjät yrittivät poliisia karkuun, vaikka jalkapanta kertoi poliisille kaksikon liikkeet koko ajan

Neulamäen urheilukentillä alkaa kattava ja pitkä remontti

Vielä ehdit vastata nettikirppiskyselyyn – voit voittaa leffalippuja!

Hirven sisälmykset levisivät kolariauton matkustajien päälle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.