Kiinan Shaolin kungfu -kouluja kiertänyt suomalainen paljastaa oppilaitosten kovan kurin

Lapsena Joonas Tolvanen rakasti kungfu-elokuvia. Etenkin niitä, joita tähditti Jackie Chan. Niissä riitti huumoria, räiskettä ja akrobatiaa.

Peruskouluiässä Tolvanen oli kokeillut jo useita kamppailulajeja. Kun hän lukioikäisenä halusi lähteä aitoon Shaolin kungfu -kouluun Kiinaan, hän päätti, ettei hänen vanhempiensa tarvitse tietää aivan kaikkea – he kun saattaisivat pitää ajatusta liian rajuna. Niinpä Tolvanen kertoi lähtevänsä kesäksi vaihto-oppilaaksi kiinalaiseen kouluun, jossa harjoitellaan myös kungfua.

Shaolin kungfu on vuosisatoja vanha taistelulaji, jossa harjoitellaan lyöntien, potkujen ja heittojen ohella meditaatiota.

Kesäkuussa 2007 Joensuun lyseon lukiolainen pakkasi laukkunsa ja lensi Zhengzhouhun Keski-Kiinaan. 17-vuotias Tolvanen ei osannut kieltä, ja vaikka hänellä oli kamppailulajitaustaa, Shaolin kungfua hän ei ollut harjoitellut päivääkään.

Ongelmana ei ollut kielitaidon puute tai Tolvasen kokemattomuus. Englannilla pärjäsi riittävän hyvin, ja Tolvanen oli nopea oppimaan. Se, mikä tuotti suomalaiselle sopeutumisvaikeuksia, oli kova kuri.

Tolvanen, 27, nousee pöydästä ja hakee nipun valokuvia. Osa niistä on painettu juuri julkaistuun Soturimunkin oppipoika -kirjaan, jossa Tolvanen kertoo Kiinan-kokemuksistaan. Kuvista ”graaveimmat”, kuten hän sanoo, hän jätti kirjasta pois.

Tolvasen ensimmäinen kungfu-koulu oli muurien ympäröimä sisäoppilaitos, jossa oppilaat asuivat koruttomissa kolmen hengen huoneissa.

Tolvanen kuvailee koulun kuria ”spartalaiseksi”. Yöt nukuttiin patjattomilla puusängyillä, päivät noudatettiin tarkkaa aikataulua. Juoksulenkkejä, lihaskunto­treeniä, kungfu-liikesarjojen harjoittelua, pakollisia kommunismin oppitunteja.

Jos myöhästyi tai lipesi muuten säännöistä, sai rangaistuksen.

Tolvanen näyttää valokuvia, joita hän ei halunnut kirjaan. Ensimmäisessä niistä oppilaat ovat hiekkakentällä siistissä muodostelmassa. Joukon edessä on kyyryssä nuori mies tai poika. Hänen takanaan seisoo opettaja, joka on kohottanut pitkän seipään oppilasta kohti.

Rangaistusta kutsutaan käärmeen pään katkaisuksi, Tolvanen selittää. Rangaistuksen saanutta oppilasta lyödään toisten katsellessa niin pitkään, että vahapuusta tehty keppi on katkennut tyngäksi.

Toisessa Tolvasen näyttämässä kuvassa näkyvät lyöntien jäljet: isoja mustelmia ja ruhjeita pitkin paljasta selkää.

Kuriin ja pitkäjänteiseen harjoitteluun tottumisesta on ollut etua Suomessa. Suomen armeija sujui kungfu-koulun jälkeen kuin leikki. Ja kun hän päätti haluavansa lääkäriksi, hän sanoo lukeneensa ”sata päivää putkeen, kymmenen tuntia päivässä”. Tolvanen valmistui lääkäriksi Kuopiosta viime vuonna.

Uusimmat

Savo

Useiden maiden puolustusvoimien iso testaustapahtuma näkyy myös Rissalassa – kevään tapahtumaan ehkä Ranskan Rafalet ja iso ilmatankkauskone

Auto päätyi penkkaan Iisalmen yössä – kuski ja apukuski niin humalassa, ettei ajajaa saatu selville

Senioriliike haluaisi käyttää eläkerahastoja: "Hyöty valuisi isotuloisille eläkeläisille"

Siilinjärvellä huutokaupataan satoja pulpetteja ja muuta koulutavaraa purettavasta koulusta

Siilinjärven uudet vanhat vastasivat kenkäkysymykseen – katso kuvat ja video Siilinjärven lukion tansseista

Näin lukijat kommentoivat kenkäetikettiä: "Omissa vanhoissa moni tanssi verisin jaloin, kun ei ollut varaa korkkareihin. Tennarit olisivat olleet paremmat."

Huumerikolliset retostelivat rahoillaan – kännykästä löytyi kuvat setelinipuista ja aseista

Mies lähetti salassa pidettäviä tietoja naisen työnantajalle

Poliisi epäilee kylpylän sähkölaitepaloa tahallaan sytytetyksi

Loistokkaat vanhat hurmasivat Kuopiossa – katso kuvat värikkäistä mekoista, särmistä puvuista ja upeista kampauksista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.