Kuopiolaisravintoloiden sushit ovat hyvälaatuisia – tarkastuskierroksella löytyi vain muutama ongelma

Sushit ovat hygieeniseltä laadultaan yleisesti hyvätasoisia kuopiolaisravintoloissa. Tämä selvisi, kun kaupungin elintarvikevalvonta tarkasti seitsemän kuopiolaista sushiravintolaa syys-joulukuussa 2018. Tarkastukset tehtiin ilman ennakkoilmoitusta ravintoloiden lounasajan loppupuolella tai sen päätyttyä.

Myös sushien valmistukseen käytettyjen raaka-aineiden laatu oli kunnossa. Kohonneiden mikrobimäärien takia välttäväksi todettiin kuusi sushinäytettä. Hygieenisen laadun heikkouteen on voinut vaikuttaa esimerkiksi puutteellinen käsihygienia. Myös ruoan säilyttäminen liian lämpimässä on voinut mahdollistaa mikrobien lisääntymisen.

Lähes kaikki keittiöt noudattivat sushien valmistuksessa hygieenisiä työtapoja ja käytössä olevien välineiden puhtaudesta oli huolehdittu säännöllisesti. Keittiöiden yleinen siisteystaso oli useimmiten moitteeton. Henkilökunta oli tietoinen hyvän käsihygienian tarpeellisuudesta ja valmistusvaiheissa käytettiin suojakäsineitä.

Ongelmia havaittiin kuitenkin kalan ja äyriäisten jäljitettävyyteen liittyvissä tiedoissa. Useissa tapauksissa tuotteista puuttuivat suomenkieliset pakkausmerkinnät, eivätkä ravintolaan vastaanotettujen kalaerien toimitusasiakirjat olleet tarkastettavissa.