Kuopiolaistutkija parantamassa ilmastonmuutosmallia

Kuopion yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Kari Lehtinen on ollut kehittämässä teoriaa, joka edistää ilmastonmuutosta ennustavan tietokonemallin rakentamista.

- Pienhiukkasten fysiikkaa tunnetaan jo melko hyvin, mutta koskaan aikaisemmin ei ole pystytty tuottamaan eikä tutkimaan hallitusti näin pieniä pienhiukkasia laboratorio-olosuhteissa, Lehtinen huomauttaa.

Lehtinen kuului akatemiaprofessori Markku Kulmalan johtamaan suomalais-virolais-itävaltalaiseen tutkimusryhmään, joka on onnistunut selvittänyt tarkkojen laboratoriokokeiden ja niiden teoreettisen tulkinnan avulla pienhiukkasten muodostumisen ensimmäisiä vaiheita.

Tutkimustulosten avulla voidaan ilmastomallien kehitystyön lisäksi kehittää laitteita pienhiukkasten mittaamiseen. Tutkimuksessa olivat Suomesta mukana Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitoksen Kuopion yksikkö ja Kuopion yliopisto.

Ennen tätä tutkimusta pienhiukkasten muodostumisen ja kasvun aivan ensimmäisiä vaiheita ei ole tunnettu. Tutkimus julkaistaan 7. maaliskuuta amerikkalaisessa Science-tiedelehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.