Kuopion Energia myyntiin ulkopuolisille? "Millekään ei tietenkään kannata sanoa tässä vaiheessa ei"

Kuopion kaupunginhallituksen oli määrä kokouksessaan nimetä ryhmä jatkoneuvotteluihin Savon Energiaholding Oy:n kanssa. Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen päätyi kuitenkin vetämään asian pois listalta, sillä hallituksella ei ollut yhteistä tahtotilaa jatkoneuvotteluihin.

– Olisi erikoinen tilanne, jos etenisimme jatkoneuvotteluihin, eikä meillä olisi yhteistä linjaa

– Myös aikataulu tulee nyt vastaan, sillä Savon Energiaholdingin tarjous on voimassa vuoden loppuun asti.

 

Sähköyhtiöiden fuusion tavoite oli, että Savon Energiaholding omistaisi sekä Savon Voiman että Kuopion Energia -konsernin kokonaan ensi vuoden alusta lähtien.

Kuopion Energia on 100-prosenttisesti Kuopion kaupungin omistama. Savon Voima puolestaan kuuluu Savon Energiaholdingiin, jonka omistajatahoina on 20 kuntaa. Kuopion omistusosuus Energiaholdingista on 18,7 prosenttia.

Fuusio olisi vaatinut kaikkien omistajakuntien hyväksyntää. Savon Voiman ja Kuopion Energian yhdistymisen oli laskettu säästävän omistajilleen noin 6,5 miljoonaa euroa vuosittain muun muassa investoinneissa, ICT-järjestelmissä ja raaka-ainekustannuksissa.

 

Yhtiön hallintorakenteen muodostus, omistusarvon määritys ja omistajatahojen edustuksen jakautuminen yhtiön päätöksenteossa ovat jakaneet Kuopiossa puolueet kahteen leiriin. Keskusta on ollut jo neuvotellun aiesopimuksen ehtojen kannalta, kun muut puolueet ovat halunneet siihen muutoksia.

Aiesopimuksen hyväksyminen on kaatunut Kuopiossa kahdesti, ja omistajaohjausjaosta on esittänyt neuvottelujen jatkamista Savon Energiaholdingin kanssa.

– Nyt päätimme edetä niin, että omistajaohjausjaosto linjaa, miten jatkossa edetään. Vaihtoehtoina on tietysti nykytilanteen säilyttäminen tai fuusiohankkeen jatkaminen kokonaan uudelta pohjalta, Jarmo Pirhonen sanoo.

 

Kuopion omistajaohjausjaoston puheenjohtajan Allu Koskisen (kok.) mukaan jaosto linjaa jatkoa kokouksessaan 9. joulukuuta. Sävelet ovat jo selkeytymässä, ja siihen kuuluu fuusiohankkeen laittaminen jäähylle ainakin toistaiseksi.

– Se mitä kaupungin pitäisi omasta mielestäni tehdä, olisi nimenomaan ulkopuolisella taholla teetetty laaja energiapoliittinen selvitys. Sitä ei meillä ole tehty lainkaan.

– Jyväskylä ja Lahtikin ovat juuri tekemässä omaa selvitystä. Sähkömarkkinat ovat muuttuneet kahden vuoden aikana merkittävästi. Laajempi selvitys on tarpeen sen suhteen, miten Kuopion on järkevä jatkossa hoitaa energiapolitiikkansa.

Koskisen mukaan puheissa ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ollut Kuopion Energian myyminen ulkopuolisille yhtiöille. Niin ovat tehneet jo Kajaanin kaupunki ja Sotkamon kunta, kun ne myivät omistamastaan Loiste Oy:stä 33,9 prosenttia kahdelle ulkomaalaiselle sijoitusyhtiölle keväällä.

– Myynnistä ei ole suoranaisesti keskusteltu, mutta millekään ei tietenkään kannata sanoa tässä vaiheessa ei. Päätäntävalta on ainakin aina pidettävä Kuopiossa, Koskinen muotoilee.

 

Savon Energiaholdigin hallituksen puheenjohtaja Ossi Martikainen on tietenkin pettynyt Kuopion päätökseen. Hän kuitenkin toivoo, että fuusio ei kuoppaudu iäksi, vaan jonkinlainen keskusteluyhteys saavutetaan ajan kanssa.

– Kuopio saa tietenkin aivan vapaasti tehdä laajempia selvityksiä.

Martikainen huomauttaa, että Allu Koskisen mainitsemat Lahden ja Jyväskylän vastaavat selvitykset tähtäävät nimenomaan sähköyhtiöiden osuuksien myyntiin ulkopuolisille yhtiöille.

– Jos julkinen omistaja luopuu osuuksistaan, onhan se aivan erilainen asia kuin tässä olisi ollut tulossa.

Savon Voima ja Kuopion Energia

Syksyn aikana toiveista tyssäykseen

20 kunnan omistama Savon Energiaholding (Savon Voima) ja Kuopion Energian omistava Kuopion kaupunki kertoivat fuusiosuunnitelmista elokuussa. Taustalla oli vuoden kestänyt neuvottelu.

Omistajakuntien valtuustojen oli määrä hyväksyä aiesopimus viimeistään lokakuun aikana.

Päätöksenteko tyssäsi Kuopion päättäjien kantaan, jossa ei löydetty yhteisymmärrystä aiesopimuksen sisällöstä. Sopimus hylättiin niin omistajaohjausjaostossa kuin kaupunginhallituksessa ja tavoite oli jatkoneuvotella Savon Energiaholdingin kanssa sopimuksen sorvaamiseksi.

Nyt neuvotteluryhmää ei kuitenkaan nimetty ollenkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Spa Hotel Runnin uusi toimitusjohtaja Satu Jokihalme keskittyy kasvattamaan liikevaihtoa: "Minulla on selkeät tavoitteet seuraavalle kahdelle vuodelle"

Pohjois-Savon sote-menot 13 prosenttia suuremmat kuin maassa keskimäärin

Torninosturin purku sulkee Kuopion Tulliportinkadun yöaikaan

Kuopion seurakuntayhtymä pohtii, mistä tiloista voidaan luopua ja mitä uutta tarvitaan

Siilinjärvi hyväksyi talousarvion – Musiikkiopistolta ei leikata

Heittoja kaupunginvaltuustossa: "Älä sairastu, vanhene tai käy koulua Kuopiossa"

Valtuustossa ymmärrystä Kuopion kouluprotestille: Leikkauksista luopuminen esillä

Valtuusto hyväksyi talousarvion ja perui pari leikkausta – Myös kuntaliitos nousi keskusteluun

Allu Koskinen: Energiayhtiön omistuksesta teetetään ulkopuolinen selvitys

Nautojen hoito oli laiminlyöty – oikeus tuomitsi isännän rikoksesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.