Kuopion Veljmies-patsas jouduttiin aitaamaan: vettä vuotaa altaasta 1500 litraa päivittäin

Kuopion torilla olevan Veljmies-patsaan altaassa on havaittu vika tällä viikolla. Kaupungilta kerrotaan, että vesi ei pysy patsaan altaassa, vaan sitä vuotaa keskimäärin 1500 litraa päivässä.

Valaistu allas on nyt jouduttu tyhjentämään ja vuotavaa kohtaa selvitetään.

– Vuoto johtuu todennäköisesti patsaan jalustassa olevasta vesisuuttimesta. Suutin on nyt suljettu ja viikonlopun ajan testataan, auttaako se vai onko vika jossain muualla, sanoo kunnossapitopäällikkö Jere Toppinen.

Hän ei usko ilkivaltaan, mutta ei suoraan sulje sitä poiskaan.

– Onhan sekin mahdollista, mutta jonkun olisi pitänyt kahlata altaaseen. Voi olla että se osa on vaan tullut tiensä päähän tai esimerkiksi vaurioitunut jo pakkasen aikaan.

Patsas on nyt aidattu ja allas on osin tyhjennetty. Veljmies saa ympärilleen uudet vedet, kunhan rakennevika on korjattu.

Veljmies-patsaan vesipinnan valaistus on toteutettu vuonna 2014. Patsas on kuvanveistäjä Heikki Konttisen pronssinen veistos vuodelta 1959.

Useat muutkin julkiset taideteokset ovat kärsineet viime aikoina Kuopiossa. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopistolla sijaitseva Lentoon-taideteos kallistui todennäköisesti jään voimasta. Torilla sijaitseva Oksapoika-patsas kärsi puolestaan ilkivallasta. Patsaan yksi oksa oli katkaistu. Se löytyi lopulta lumikasasta Iisalmesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lentoon-taideteos kallistui kohti KYSiä – vaurioiden laajuus selviää, kunhan Savilahti on sulanut

Kuopiosta varastettu taideteoksen osa löytyi lumikasasta Iisalmesta

Kuopion Oksapoika-veistos joutui ilkivallan kohteeksi