Kuopion inversiotutkimus mukaan huippuyksikköön

Kuopion inversioryhmä on mukana Suomen Akatemian valitsemissa 12 uudessa tutkimuksen huippuyksikössä.

Inversiomallinnuksen ja kuvantamisen huippuyksikköön kuuluu suuri joukko suomalaisen inversiotutkimuksen ryhmiä useista eri yliopistoista. Yksikköä koordinoi Helsingin yliopisto.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä toimii Kuopion kampuksella. Ryhmässä on neljä professoria ja noin 20 tutkijaa. Johtajana toimii professori Jari Kaipio.

Inversiotutkimus on sovelletun matematiikan ala, joka kehittää laskennallisia menetelmiä muun muassa lääketieteelliseen tomografiakuvaukseen, ainetta rikkomattomaan testaukseen, tähtitieteeseen ja ympäristömallinnukseen.

Kuopiossa painopisteenä on mallinnuksen epävarmuuksien huomioiminen sekä niiden lääketieteellisten ja luonnonvarojen riittävyyden sovellukset.

Ryhmä on kunnostautunut myös teknologian siirrossa, sillä väitelleet tutkijat ovat perustaneet useita yrityksiä Kuopion seudulle kuten Numcore, Rocsole, Kuava ja OwnSurround. Ne ovat voittaneet useita kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja.

Tällä kierroksella valittujen huippuyksikoiden kausi on aikaisempaa pidempi (2018–2025), mikä Suomen Akatemian mukaan parantaa mahdollisuuksia suurempien tutkimuksellisten riskien ottamiseen.

Haun ensimmäisessä vaiheessa hakemuksia oli 179. Jatkoon kutsuttiin 34 hakemusta.