Kuopion isoimman puolueen paikasta tulee tiukka kisa

Kokoomuksen ja keskustan välille syntyy Kuopiossa kova kisa suurimman puolueen asemasta huhtikuun kuntavaaleissa. Kokoomus oli viime vaaleissa Kuopion suurin puolue 14 valtuutetullaan. Keskusta tuli tiukasti perässä 13 valtuutetulla.

Maaningan ja Juankosken liitosten takia keskustalla on nyt mahdollisuus parantaa asemiaan, sillä molemmissa liitoskunnissa keskustalla on laajempi kannatus kuin Kuopiossa keskimäärin.

Keskustan ja kokoomuksen perässä kolkuttelee heti myös SDP, joka sai viime kuntavaaleissa 12 paikkaa valtuustoon. Vaalit näyttävät, nostaako SDP:n oppositiossa kasvanut valtakunnallinen gallup-kannatus puolueen suosiota myös kuntavaaleissa.

Kolmella suurimmalla puolueella on täydet 88 ehdokkaan listat Kuopiossa. Niiden nykyisistä valtuutetuista valtaosa hakee myös jatkokautta.

Suuri muutos tapahtuu uusimmissa liitoskunnissa. Uudessa 59-jäsenisessä valtuustossa Maaningan ja Juankosken edustus jää nykyiseen verrattuna pieneksi.

Nykyisessä valtuustossa on 72 jäsentä, joista kolmetoista on kesken valtuustokauden valittuja Maaningan ja Juankosken edustajia. Heistä kahdeksan on keskustasta, kolme perussuomalaisista ja kaksi SDP:stä.

Maaningan ja Juankosken nykyisistä edustajista ehdolle on asettunut vain neljä: kaksi perussuomalaista, yksi keskustalainen ja yksi demari.

Keskustasta eniten ääniä sai viime vaaleissa kansanedustaja Markku Rossi. Myös hänen puolisonsa Matti Kaarlejärvi on ehdokkaana keskustan listoilta Kuopion valtuustoon.

Rossi virallisti parisuhteensa reilu vuosi sitten, mikä voi näkyä myös hänen saamassaan äänimäärässä. Joillekin Rossin äänestäjille parisuhteen julkistaminen on ollut järkytys. Mutta käykö kuitenkin niin, että kaapista ulos tuleminen tuo enemmän ääniä kuin vie?

Keskustan nykyisistä valtuutetuista ainoastaan Annu Saukko ei ole ehdokkaana.

Kokoomuksen ja koko kaupungin äänikuningatar oli viime kuntavaaleissa Sari Raassina. Kokoomuksen valtuutetuista vain Riitta Korhonen ei ole ehdolla tulevissa vaaleissa.

SDP:n ehdokkaista eniten ääniä viime kuntavaaleissa sai Neeta Röppänen. Nyt Kuopiosta on ehdokkaana myös entinen kansanedustaja Tuula Väätäinen, joka on muuttanut Siilinjärveltä Karttulaan.

SDP:n istuvista valtuutetuista Markku Kiljander ja Pekka Kaartinen eivät ole enää ehdolla.

Perussuomalaiset olivat viime kuntavaalien vaalivoittaja. Puolue kolminkertaisti valtuutettujen määränsä yhdeksään. Puolueessa eniten ääniä sai nilsiäläinen Minna Reijonen. Viime kuntavaaleissa Kuopiossa valituista pois jäävät nyt Pauli Ruotsalainen ja Sirpa Kulin.

Vasemmistoliiton neljä istuvaa valtuutettua tavoittelee jatkokautta. Viime vaaleissa puolueen Kuopion äänikuningatar oli Heidi Komulainen, joka jätti valtuuston kesken kauden. Vasemmistoliiton neljä valtuutettua ovatkin kaikki miehiä.

Vihreiden ryhmä uudistuu, koska vain kaksi nykyisestä viidestä valtuutetusta on ehdokkaana. Sanna Mertanen (ent. Husso), Anne Paulo-Tuovinen ja Marja-Leena Hublin eivät tavoittele jatkokautta.

Kristillisdemokraattien kahdesta edustajasta Markku Huttunen ei ole ehdolla vaaleissa.

Pienpuolueista Kuopiossa näkyvät vain itsenäisyyspuolue ja Suomen kommunistinen puolue. Itsenäisyyspuolueen toisena ehdokkaana on Juankoskella kuntapolitiikassa vaikuttanut Martti Pohjolainen.

Huhtikuussa näemme, miten paljon ääniä keräävät politiikan ulkopuolelta tunnetut ehdokkaat. Kokoomuksen listalla on paljon etenkin yrityselämän ihmisiä. Viime vaaleissa kokoomuksen listalta menivät läpi Rockcockin festivaalipäällikkö Allu Koskinen ja KuPSin markkinointipäällikkö Tero Taipale. Nyt kokoomuksen listan tunnetuin uusi nimi on kirjailija-poliisi Marko Kilpi.

Vastaavasti keskustan listalla ehdokkaana on yrittäjä-näyttelijä Ismo Apell, joka on taistellut hotellilaivansa saamiseksi Kuopion satamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.