Kuopion kaupunki esittää liputuspäivää E.Y. Pehkoselle

Kuopion kaupunginhallitus käsittelee pian esitystä, jonka mukaan Kuopiossa aikoinaan vaikuttaneelle, itsenäisyyssenaattori Eero Yrjö Pehkoselle, pidettäisiin ylimääräinen liputuspäivä. Liputuspäivä olisi Pehkosen syntymäpäivänä 28.5., Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Lisäksi hänelle esitetään muistolaatan laatimista.

Asia on ensi maanantaina kokoontuvan kaupunginhallituksen käsittelyssä.

Pehkonen syntyi Limingan Ala-Temmekseltä, mutta agronomiksi opiskeltuaan hän suuntasi Savoon Peltosalmen maanviljelyskoulun opettajaksi 1905, jonka jälkeen Kuopion maanviljelysseuran sihteeriksi ja konsulentiksi vuonna 1907, jossa on toimi 1918 saakka. Pehkonen toimi Svinhufvudin itsenäisyyssenaatissa maataloustoimikunnan apulaispäällikkönä. Hänen allekirjoituksensa on luettavissa Suomen itsenäisyysjulistuksesta: sen allekirjoitti silloinen 35-vuotias kuopiolainen kansanedustaja ja senaattori E.Y. Pehkonen. 

Vuonna 1918 Pehkonen muutti perheineen Jokioisille, missä toimi Jokioisten kartanon hallituksen jäsenenä ja toimitusjohtajana. Oulun läänin maaherraksi Pehkonen valittiin vuonna 1925, mitä tointa hän hoiti vuoden 1948 lopulle saakka. Pehkosella oli koko työuransa ajan runsaasti luottamustoimia, Kuopiossa ja Pohjois-Savossa mm. Kuopion karjanmyyntiosuuskunnan hallituksen jäsenyys sekä Pohjois-Savon meijeriliiton ja Pohjois-Savon hevosjalostusliiton sihteeriydet.

Itsenäisyyssenaattoreiden suvut juhlistavat Suomen sadatta itsenäistä vuotta monin eri tavoin. Itsenäisyyssenaattisuvut suosittavat jäsenilleen liputtamista itsenäisyyssenaattoreiden syntymäpäivinä tänä itsenäisyyden juhlavuonna. Heidän esityksensä on, että kaupunki liputtaa ja suosittelee yleistä liputusta Pehkosen synnyinpäivänä 28.5.

Lisäksi Pehkoselle esitetään muistolaattaa Pohjois-Savon maataloudenedistämissäätiön omistamaan ProAgria Pohjois-Savon toimitaloon osoitteessa Puijonkatu 14. Kaupunginghallituksen esityksessä kuitenkin esitetään, että muistolaatan sijoituspaikkavaihtoehtojen lopullinen selvittäminen ja laatan tekninen toteutus annetaan tilakeskuksen tehtäväksi ja lopullinen teksti sekä laatan paljastamiseen liittyvän tilaisuuden järjestäminen hyvinvoinnin palvelualueen tehtäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.