Kuopion keskustan yrittäjät odottavat asiakkaiden paluuta

Kuopiolainen Tarja Tapaninen on katselemassa kenkiä Kuopion torin laidalla sijaitsevassa liikkeessä. Hän kertoo asioivansa keskustan kaupoissa paljon.

– Kävisin enemmänkin, jos tarjontaa olisi enemmän, Tapaninen sanoo.

– Olen elävän keskustan ja kivijalkakauppojen kannattaja. Kyllä kaupungilla pitää olla elävä keskusta.

Yrittäjien mukaan Kuopion keskustan liikkeiden asiakasvirrat eivät ole palautuneet kauppakeskus Matkusta ja toriremonttia edeltäneelle ajalle.

Muoti Pian yrittäjä Sanna Laitinen on toiminut reilut yksitoista vuotta vaatekauppa-alalla.

– Ihmisten liikkuminen on vähentynyt keskustan kaikissa liikkeissä, sitä ei voi kieltää kukaan. Luulen, että selitys on hyvin pitkälti Matkuksessa. Ihmiset kuljeskelevat siellä nykyään mieluummin kuin täällä keskustassa, Laitinen sanoo.

Kauppakeskus Aapelissa toimivan Cafe Fredan yrittäjä Antti Kärki arvioi, etteivät tyhjät liiketilat ole pelkästään Kuopion ongelma. Hänen mielestään Kuopiossa onkin kaikki puitteet kunnossa. Kaupungissa vain sattui tapahtumaan kolme isoa asiaa yhtä aikaa, jotka vaikuttivat keskustan asiakasvirtoihin: toriremontti, Matkuksen tulo ja taloudellinen taantuma.

Kärki miettii myös nettikaupan vaikutuksia laajasti.

– Nuorille, jotka ostavat paljon netin kautta, on kaikki brändit tavoitettavissa sitä kautta. Miten houkuttelevina silloin nähdään ne merkit, joita täällä on kivijalassa, Kärki kysyy.

Kauppakeskuksissa nuorten muotiin keskittyvät liikkeet ovat olleet iso vuokralaisryhmä, Kärki huomauttaa. Nettikaupan lisääntyminen näkyy näiden liikkeiden vähentymisessä.

Toisaalta toimitiloja vuokraavan Realia Managementin yksikön päällikkö Tarja Korhonen kertoo, että kysyntääkin yritystiloille on. Etenkin 50–100 neliömetrin kokoisia tiloja vuokrataan nyt torin laidalla.

– Suuntauksena voi sanoa, että liiketilojen kysyntä on vilkastunut, ja moni haluaa nyt tulla keskustaan. Myös toimistotiloja haetaan keskustasta, hän toteaa.