Kuopion kotihoidon turvapuhelimissa vakavia häiriöitä: "Meidän osalta kyse on kriittisesti tärkeästä toiminnasta"

Laaja tietoliikennehäiriö aiheutti perjantaina ongelmia Kuopion kaupungin turvapalveluissa. Vian johdosta asiakkaan turvapuhelinlaitteesta ei välity hälytys kotihoidon turvapalveluun. Ongelmat havaittiin kello 14 jälkeen.

Perjantai-iltana Kuopion kotihoidon tiedossa oli yli 60 asiakasta, joiden turvapuhelin ei toiminut.

– Järjestelmän kautta on tiedossa, että 63 yhteyttä on kaatunut, todellisuudessa määrä voi olla isompikin. Näyttää siltä, että määrä kasvaa pikkuhiljaa, Kuopion kaupungin kotihoidon päällikkö Kaija Kokkonen kertoi.

Turvapuhelinlaitteen toimittava 9Solutions-yhtiö on ilmoittanut, että turvapalvelussa tulee varautua laajaan toimintahäiriöön ja siihen, että kaikkien turvapuhelinasiakkaiden turvapuhelimet lakkaavat toimimasta.

 Kaikkinensa turvapalvelussa on Kuopiossa noin 1300 asiakasta. Kaupungin turvapalveluissa ja kotihoidossa on otettu käyttöön häiriötilanteiden varasuunnitelma, jolla varmistetaan asiakkaiden turvallisuus häiriön aikana.

– Kotihoidon henkilökunta on ollut yhteydessä asiakkaisiin tai heidän omaisiin.

Kokkosen mukaan kaikkein eniten turvapuhelinta kaipaavien asiakkaiden luo on pyritty saamaan omaisia.

– Mikäli tällainen ei ole järjestynyt, olemme lisänneet aika monelle kotihoidon asiakkaallemme lisäkäyntejä. Esimerkiksi yövuorossa meillä on vahvistettu yöhoidon henkilöstön määrää, Kokkonen kertoi perjantai-iltana.

Kuopion turvapalvelun piirissä on myös asiakkaita, jotka eivät ole kotihoidon piirissä.

Ongelman kestosta ja viankorjausaikataulusta ei perjantai-iltana ollut tietoa. Tietoliikenneyhteyden palattua turvalaitteet käynnistyvät automaattisesti.

– Palvelun toimittaja on tietoinen, että meidän osalta kyse on kriittisesti tärkeästä toiminnasta.

Kuopion kotihoidon turvapuhelinten ongelmat jatkuvat – kaatuneiden yhteyksien määrä kasvaa koko ajan