Kuopion matkustajasataman kasvojenpesu alkaa aallonmurtajista

Kuopion matkustajasataman uudistaminen käynnistyy Kauppakadun jatkeena olevien aallonmurtajien jatkamisella ja leventämisellä.

Kuopion kaupunki aikoo hakea alueen esirakentamista varten vesilain mukaisen luvan Itä-Suomen aluehallintovirastolta.

Tätä varten kaupunki valmistelee hanke- ja yleissuunnitelman alueen rakentamisesta vielä tämän vuoden aikana.

Hanke perustuu Kuopion kaupunginhallituksen marraskuussa hyväksymään Maljapuro-Matkustajasatama käyttösuunnitelmaan (SS 26.11.2015). Tarkoitus on rakentaa Kuopioon Järvi-Suomen paras vierasvenesatama.

Sataman kehittämiseksi on useita vaihtoehtoja, mutta jatkosuunnittelun pohjana on versio, jossa Kallamarinan paikalle tulisi viisikerroksinen asuin- ja liikerakennus. Sen yhteyteen tulisivat vierasvenesataman huoltotilat ja polttoainejakelu.

Sataman itäosaan on suunnitteilla useita aallonmurtajia, joista kiireellisin on Kauppakadun pään aallonmurtajan levennys ja jatkaminen kahteen suuntaan. Etelään kaartuva pitkä aallonmurtaja tulee matkustajasataman laivojen suojaksi, mutta sinne rakennetaan myös vierasvenepaikkoja. Kohteeseen tulee paikat myös ravintola- ja hotellilaivoille sekä pienlentokoneiden tukikohta.

Aallonmurtajan itäpäähän on ideoitu paviljonkirakennus, jonka yhteyteen tulisi muun muassa tanssilava ja talviuintikeskus.