Kuopion mielenterveyspäivät tarjoavat taas uusia ärsykkeitä

Kuopiossa talkoilla järjestettävistä mielenterveyspäivistä on tänäkin syksynä tulossa ajankohtainen katsaus, josta voi hakea uutta näkökulmaa myös omaan elämäänsä.

Ilman palkkioita tulevia vierailijoita ja keskustelijoita on kasassa jopa 70 Pekka Haavistosta ja Li Anderssonista aina Valamon pappismunkki Mikaeliin, tutkijoihin ja talouselämän vaikuttajiin.

– Meillä ei ole tähtiesiintyjiä. Henki on se, että kaikki esiintyjät ja keskustelijat ovat samanarvoisia, linjaa päiviä jo 12 syksynä koordinoinut Risto Asikainen

Päivät polkaistaan käyntiin pohtimalla, tarvitaanko tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskunnassa sivistystä ja koulutusta. Yhtä ajankohtainen muukalaisuus on toinen aloituspäivän aiheista. Puhe on pakolaisista ja muista vieraista vähemmistöistä. Tällä kertaa mietitään, mikä heissä pelottaa meitä.

Viikko jatkuu esimerkiksi asumisen kalleutta, ihmisen itsemääräämisoikeutta ja joillakin paikkakunnilla jo kokeiltavien robottihoitajien vaikutusta pohtimalla.

Rahan mahti, sote-uudistus ja muistisairaudet ovat niin ikään aiheina.

– Meillä on kaikkiin päivien teemoihin yhteiskunnallinen ote. Niin monet asiat vaikuttavat ihmisen mielenterveyteen, Asikainen sanoo.

Päivät päättyvät keskusteluun, kuinka tunteet tarttuvat sosiaalisessa mediassa. Samalla pohditaan, onko somessa kysymys pelkästään sananvapaudesta ja pysyvätkö vastuukysymykset siellä julkaisevan mielessä.

Mielenterveyspäivät järjestetään Kuopion kaupunginkirjaston luentosalissa 24.– 27.10.