Kuopion paloasemien uusimiseen tarvitaan 16-19 miljoonaa euroa rahaa

Kuopion paloasemien verkoston uusiminen maksaa arviolta noin 16–19 miljoonaa euroa.

Kiireellisin uusittava on Kuopion pääpaloasema. Uuden pääpaloaseman arvioidaan maksavan 8–9 miljoonaa euroa, kun operatiivisen pelastustoiminnan lisäksi huomioidaan tarve huoltotiloille, ensihoidolle eli ambulansseille ja muille työtiloille.

Pohjois-Savon pelastuslaitos on selvittänyt Kuopion paloasematilanteen talousvaikutukset. Summat ovat vielä arvioita, mutta selvitys halutaan tietoon Pohjois-Savon aluepelastuslautakunnalle, Kuopion kaupungille ja Itä-Suomen aluehallintovirastolle.

Kuopion pääpaloasemalla Volttikadulla on vakavia sisäilmaongelmia. Lisäksi paloasema on nykyisten liikennemäärien takia liian kaukana etenkin Kuopion matkustajasatamasta, Itkonniemestä ja Kelloniemestä.

Kiireellisten hälytystehtävien kohdalla palomiehillä ylittyy keskimääräinen tavoiteaika, jossa hälytyspaikka tulisi tavoittaa näillä alueilla. Syynä ajoajan pitenemiseen on se, että keskustan liikenne on lisääntynyt ja keskustan läpiajo siksi hidastunut hälytysajoneuvoilla.

Samaan aikaan kaupunki on laajentunut Itkonniemen–Kelloniemen suuntaan ja alueen asukasmäärä ja hälytystehtävien määrä ovat kasvaneet.

Pohjois-Savon pelastuslaitos haluaisi siksi pääpaloaseman tilalle uuden paloaseman, jonka sijainti muuttuisi nykyisestä. Suunnitelmissa on vielä huomioitava uusi Savilahden asukas- ja opiskelukeskittymä ja sen liikennemäärät.

Jos uusi pääpaloasema tulisi keskustan pohjois- tai luoteispuolelle, pelastuslaitos esittää uutta kakkospaloasemaa Petoselle tai muualle Etelä-Kuopioon.

Tällä hetkellä Petosen paloasema toimii Senaatti-kiinteistöltä vuokratussa tilassa Pelastusopiston tontilla.

Pelastuslaitos on arvioinut, että uusi Petosen paloasema liikenteellisesti hyvässä paikassa maksaisi 4–5 miljoonaa euroa.

Sorsasalon rakentaminen voi vaatia paloaseman Vuorelaan

Kuopion paloasemaverkoston tarkastelussa mukana on myös tarve keskustella siitä, milloin kasvavalle Toivalan–Vuorelan alueelle rakennetaan oma paloasema.

Vaikka paloasema sijaitsisi Siilinjärven puolella, sille kovin tarve tulee Kuopiosta: Sorsasalon laajeneva tehdastoiminta voi olla peruste, että Vuorelaan on rakennettava 4–5 miljoonan euron paloasema.

Se palvelisi tosin myös Toivalan kasvavaa asutusta, lentokenttää sekä Joensuuntien varren teollisuusalueita.

Toimitilojen rakentamisesta tarvitaan päätös Kuopion kaupungilta, jolla pelastuslaitos on Kuopiossa vuokralaisena. Itä-Suomen aluehallintovirasto on kuitenkin jo esittänyt pitkään huolensa paloaseman palvelujen saatavuudesta nykyisillä asemien sijainneilla.

Pelastuslaitos lisäsi viime vuonna palotarkastuksia ja neuvontaa Itkonniemen, Männistön ja Kelloniemen alueella vähentääkseen hälytystehtävien määrää siellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopioon uudet paloasemat neljän vuoden sisällä

Palomiehet voivat joutua väistötiloihin - rakennuksen korjaus ei tuonut apua