Kuopion vaarallisin risteys sai älykkäät suojatiemerkit

Liikenneturvallisuutta pyritään parantamaan Kuopion yhdessä vaarallisimmista risteyksistä. Valtatie 5:ltä nousevan rampin ja Kellolahdentien risteykseen on hankittu havainnevalot, jotka alkavat vilkkua, kun jalankulkija tai pyöräilijä lähestyy suojatietä. Tällä pyritään parantamaan autoilijoiden huomiokykyä risteyksessä.

Etelän ajosuunnasta nousevan rampin ylittävällä suojatiellä on tapahtunut viiden vuoden aikana yhteensä viisi pyöräilijän ja autoilijan välistä onnettomuutta ja viisi ajoneuvojen välistä onnettomuutta. Lähes kaikissa rampilta tulleen ajoneuvon ja pyöräilijän välisissä onnettomuuksissa on syynä ollet se, ettei autoilija havainnut pyöräilijää, vaikka on väistämisvelvollinen.

– Haluttiin nyt testata, että miten nämä toimivat. Meille tulee todella paljon aloitteita koskien suojateiden liikenneturvallisuutta, ja siihen yritetään nyt vastata, sanoo Kuopion kaupungin suunnitteluinsinööri Matti Vänskä.

Vastaavia valoja on tilattu myös muutamaan muuhun kuntaan, esimerkiksi Sonkajärvelle. Myös Kaavilla on ollut käytössä älyvalot jo jonkin aikaa.

– Nämä uudet ovat huomattavasti kehittyneempiä ja tehokkaampia versioita, sanoo liikenneturvallisuusasiantuntija Esko Tolvanen Pohjois-Savon Ely-keskuksesta.

Kuopion kaupunki ottaa vastaan palautetta uusien liikennemerkkien toimivuudesta.

– Niissä on ollut hieman epävarmuutta alkuun, mutta merkkejä pyritään vielä säätämään. Jos ne osoittautuvat toimiviksi, niitä voidaan harkita myös joihinkin muihin risteyksiin, sanoo Vänskä.

Valolliset liikennemerkit maksavat noin 20 kertaa tavallisia enemmän eli yhden liikennemerkkiparin hinta voi nousta jopa 6 000 euroon.