Kuopioon suunnitellaan uutta toksikologian osaamiskeskusta

Kuopioon kaavaillaan uutta toksikologian osaamiskeskusta. Hallinnollisesti uusi osaamiskeskus sijoitettaisiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle Kuopioon, mutta fyysisesti henkilöstön työpaikat voivat sijaita eri puolilla maata ja eri virastoissa. Työntekijöitä Kuopioon ei välttämättä tulisi siis lisää.

– Kuopiossa on THL:n ympäristöterveysyksikkö, jossa toksikologian asiat ovat paljon esillä. Eri asia on, missä työntekijät istuisivat, sanoo Sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvointi- ja palveluosaston johtajan Jari Keinänen.

Mukana olevia virastoja olisivat THL:n lisäksi Työterveyslaitos (TTL), Suomen ympäristökeskus (SYKE), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Ruokavirasto.

Esityksen tavoiteaikataulun mukaan keskus aloittaisi toimintansa vuoden 2021 alusta. Poliittisia päätöksiä asiasta ei ole tehty, ja Keinäsen mukaan asian jatkokäsittely on kiinni muun muassa siitä, kirjaako tuleva hallitus asian hallitusohjelmaansa.

– Työryhmän ajatus on, että keskus aloittaisi mahdollisimman pian, mutta jää nähtäväksi, mitä tuleva hallitus asiasta sanoo.

Työryhmä esittää osaamiskeskuksen resurssien turvaamiseksi noin miljoonan euron lisärahoitusta, joka käytettäisiin pääasiassa alan uusien virkojen perustamiseen. Osaamiskeskus toimisi kiinteässä yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Se osallistuisi muun muassa uusien toksikologien koulutukseen.

Työryhmä esittääkin, että Itä-Suomen yliopistolla olisi jatkossa valtakunnallinen erityistehtävä toksikologisen koulutuksen järjestämisessä. Kaikkea toksikologian koulutus ei kuitenkaan ole tarkoitus keskittää Itä-Suomen yliopistoon. Esityksessä ehdotetaan Itä-Suomen yliopistoon perustettavaksi yhtä professori- ja kahta yliopistonlehtoritason virkaa.

Esityksen mukaan Suomeen tarvitaan lisää toksikologian maistereita ja tohtoreita. Koulutuksen keskittämistä puoltaa se, että Itä-Suomen yliopistossa järjestetään jo nyt Suomen laaja-alaisinta toksikologian koulutus. Koulutus pitäisi sisällään yleisen toksikologian lisäksi ympäristö-, lääkeaine-, työ- ja ekotoksikologian osa-alueet sekä ympäristöterveyden. Toksikologian tehtävä on tutkia muun muassa mikrobeista, pienhiukkasista ja säteilystä aiheutuvia terveyshaittoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Kari Rajamäki äimistelee Kuopion kaupungin toimintaa savolaisten energiayhtiöiden fuusiohankkeessa

Poliisi taltutti veitsimiehen etälamauttimella yöllä Kuopiossa

Nuori kuljettaja ylitti nopeusrajoituksen 57 kilometrillä tunnissa

Tuulin kirje auttaa tunteiden kanssa – Keski-Savossa on tehty jo vuosia tunnekasvatusta kouluissa

Kriittiset hetket käsillä: Kuopion joulutoria markkinoidaan pian laajasti ympäri Eurooppaa

Esimakua eurooppalaisesta joulutorista: Kuopiossa järjestetään suuret joulumarkkinat jo tänä vuonna

Vedenjakelu keskeytyy osassa Inkilänmäenkatua ja Inkiläntietä keskiviikkona

Varkaus tahtoo sairaanhoitajakoulutusta omalle kampukselle: Savonian koulutustarjonta on liian kapeaa

Asuntomurto Kuopion Petosella, poliisi kehottaa tarkkaavaisuuteen

Piirijohtaja kritisoi vasemmistoliittoa pääkaupunkikeskeiseksi – "Viestin tuomisessa harjoiteltavaa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.