Kuopiossa edelleen niin paljon hankkeita vireillä, että kaavaosasto on ylibuukattu

Kuopiossa uusien hankkeiden virta on tänäkin vuonna hyvin vuolas viime vuosien tapaan. Käynnissä on yli 40 kaavatyötä.

– Meillä on kaavaosastolla ylibuukkausta, mutta ei näitä uusia hankkeita voi jättää ottamatta, sanoo asemakaavapäällikkö Martti Lätti.

Ensi viikolla kaupunkirakennelautakunnassa käsiteltävä kaavoituskatsaus on mielenkiintoista luettavaa. Uusista asemakaavatöistä käynnistyy lopultakin Tullinkulman ja Rengastalon täydennysrakentamiskohteen suunnittelu. Samoin alkaa H-talon, Carlsonin ja Minnan liikekortteleiden kehittämistyö.

– Käytännössä siis koko torin länsireuna tarkastellaan uusiksi tämän vuoden aikana. Se on iso kaupunkikuvallinen ja toiminnallinen haaste, sanoo Lätti.

Alkamassa on paljon täydennysrakentamishankkeita etenkin kaupungin keskustassa.

– Työnkulma eli Rupla on tulossa uudelleen prosessiin. Korkein hallinto-oikeus (KHO) palautti kaavan uudelleen valmisteluun. Tavoitteet ovat varmaankin samat kuin aiemminkin. Katsotaan, miten nyt käy, sanoo Lätti.

Tarkoitus on ollut purkaa Työnkulma uudisrakentamisen tieltä. KHO:n mukaan rakennuksen kulttuurihistoriallisia arvoja ei oltu kuitenkaan arvioitu riittävästi.

Myös museo–kirjasto–postitalo on kaupunkikuvallisesti tärkeä kaava, jossa on tontinluovutuskilpailu käynnissä museon laajentamiseksi.

Snellmaninkadulla tutkittavana on Kuopion Energian korttelin täydennysrakentaminen. Tulliportinkadun ja Vuorikadun kulmassa tutkitaan, miten Sampotalo voidaan laajentaa ja ottaa asuinkäyttöön.

Lähiöistä etenkin Puijonlaaksossa on vireillä useita täydennysrakennuskaavoja.

Lätti nostaa tärkeäksi myös matkustajasataman ja Kallamarinan uudistamisen.

– On mielenkiintoista nähdä, tuleeko Kallamarinan kohdalle erikoishanke vai säilyvätkö nykyiset rakennukset.

Yksi tärkeimmistä käynnissä olevista asemakaavatöistä on uimahallin siirtäminen jäähallin ympäristöön, Health Cityn luominen uimahallin paikalle ja Savonian tekun siirtyminen Savilahteen.

– Se on tosi iso projekti. Samassa kaavassa on kolme aluetta, sanoo Lätti.

 

Aiheesta lisää lauantain Savon Sanomissa.