Kuopiossa ja Tahkolla viime vuonna lähes miljoona majoitusvuorokautta

Kuopio sai vuonna 2015 noin 950 000 kaupallista majoitusvuorokautta, kertoo Kuopio-Tahkon Markkinointi tiedotteessaan.

Tilastokeskus rekisteröi kuukausittain majoitusliikkeiden yöpymisvuorokaudet, mutta vain sellaisista majoitusliikkeistä joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa.

– Tämä johtaa Tahkon kohdalla suureen vääristymään johtuen runsaasta mökkimäärästä, joissa on yksittäiset omistajat. Tämä mökkikanta on kuitenkin pääsääntöisesti majoitusmyynnissä TAHKOcomin tai Lomarenkaan kautta ja näin ollen kuuluu kaupallisen majoituksen piiriin, tiedotteessa huomautetaan.

Pohjois-Savon liiton toimeksiannosta tuotetussa Matkailun tulo- ja työllisyysselvitys Pohjois-Savossa 2013 -selvityksessä todettiin, että Tahkolla rekisteröimättömiä majoitusvuorokausia oli kaupallisissa majoituksissa noin 3,3 kertaa enemmän kuin rekisteröityneitä.

Vuonna 2015 Tahkolla kirjattiin 97 564 rekisteröityä majoitusvuorokautta. Kuopio-Tahkon Markkinointi arvioi kaupallisten majoitusvuorokausien kokonaismääräksi kuitenkin noin 422 000 kappaletta käyttämällä Pohjois-Savon liiton selvityksessä tuloksena ollutta kerrointa 3,3.

Tahkolla nousua, Kuopiossa laskua

Prosentuaalisesti tarkasteltuna ja edelliseen vuoteen verrattuna tuli Kuopion kantakaupungin osalta, eli ennen Nilsiän kuntaliitosta olleessa Kuopiossa 2,2 prosentin lasku vuoteen 2014 verrattuna. Tahkolla puolestaan noustiin 1,8 prosenttia vuodesta 2014.

– Molemmat luvut ovat kuitenkin hyviä, kun muistetaan, että venäläismatkustus romahti yli 30 prosenttia. Kotimaisten matkailijoiden osuus nousi Kuopiossa 0,6 prosenttia ja Tahkolla peräti 15,1 prosenttia. Siis ilman venäläismatkustuksen ongelmia olisi Kuopion matkailijamäärät kohonneet todella rajusti ja Tahkolla jopa historiallisen paljon, Kuopio-Tahkon Markkinoinnista huomautetaan.

Mökkien omistajista myös merkittävä matkailijavirta

Kuopio-Tahkon Markkinoinnin mukaan kaupallisten vuorokausien lisäksi lomamökkien omistajista syntyy Kuopioon ja Tahkolle lähes 800 000 majoitusvuorokautta, jotka eivät näy missään tilastossa.

Joidenkin arvioiden mukaan Tahkon mökkikannasta jopa 60 prosenttia on pääkaupunkiseutulaisten omistuksessa. Vuonna 2013 Tahkolla omistajat viipyivät Tahkolla omissa mökeissään 255 552 majoitusvuorokautta.

Kuopio ilman Tahkoa kerää 523 971 majoitusvuorokautta omistajien omissa lomamökeissä.