Kuopiossa talven kylmin yö

Pakkanen kiristyi viime yönä Kuopiossa talven ennätyslukemiin, kun Ilmatieteen laitoksen mittauspisteessä elohopea painui -31,4 asteeseen.

Yö oli kylmä koko Pohjois-Savossa. Vieremää lukuunottamatta pakkasta oli yli -30 astetta koko maakunnassa. Kylmintä oli Joroisissa, missä pakkasta oli -33,7 astetta.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä koko Suomen kylmimmässä paikassa Rautavaaralla pakkasta oli viime yönä "vain" -30,9 astetta.

Kylmintä koko Suomessa oli Kuusamon Kiutakönkäällä, jossa mitattiin varhain aamulla 39,1 miinusastetta. Esimerkiksi Kittilässä ja Sallassa pakkanen kiristyi lähes 38 asteeseen.

Lapissa mittari on näyttänyt monin paikoin yli 35 miinusastetta, ja idässäkin on ollut laajalti yli 30 asteen pakkasia. Myös eteläisemmässä Suomessa on sisämaassa ollut pakkasta parikymmentä astetta.

Sää jatkuu kylmänä

Sää jatkuu lähipäivät kylmänä koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että pari seuraavaa yötä ovat vielä hyvin kylmiä. Sen jälkeen sään odotetaan pikkuhiljaa lauhtuvan.

– Näyttää siltä, että arktinen ilmamassa alkaa väistyä Suomessa. Lähivuorokausi tai pari on vielä kylmää, mutta sitten pohjoisessa ja lännessä lauhtuu ensin ja idässä viimeisenä, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Etelässä päivät ovat jo jonkin verran lämpimämpiä kuin yöt, mutta pohjoisessa vuorokausivaihtelua ei juuri ole.

Tämän talven pakkasennätys on runsaat 41 astetta pakkasta, joka mitattiin tammikuun 7. päivänä. Ennätyksen rikkoutuminen on periaatteessa mahdollista vielä lähivuorokauden aikana.

– Voi olla, että ennätys menee rikki, mutta jos siinä pyörii tällaista pakkaspilveä, niin ehkä ei. Se on vähän rajatilanne, Valta arvioi.

Pakkanen lauhtuu vähän, mutta ilma ei tunnu yhtään lämpimämmältä

Rautavaara Suomen kylmin paikka – pakkasta reilusti yli 30 astetta