Kuopiosta varastettu taideteoksen osa löytyi lumikasasta Iisalmesta

Kuopiosta varastettu julkisen taideteoksen osa on löytynyt yllättäen Iisalmesta.

Kuopion keskustassa Kauppakadulla sijaitsevasta Oksapoika-patsaasta huomattiin aiemmin huhtikuussa puuttuvan yksi patsaan pronssisista oksista.

Kuopion taidemuseo teki asiasta rikosilmoituksen poliisille.

Yllättäen museo sai tällä viikolla yhteydenoton Iisalmesta. Iisalmelainen nainen oli nähnyt metallinkappaleen likaisessa lumikasassa Iisalmen rautatieaseman luona ja poiminut sen talteen.

Luettuaan lehdestä uutisen taideteoksen vahingoittumisesta hän hoksasi, minkä hän oli löytänyt lumikasasta.

Taidemuseo tarkisti kappaleen ja se on Oksapoika-patsaasta katkaistu oksa, joka oli kadonnut.

Toistaiseksi tiedossa ei ole, miten kadoksissa ollut kappale oli päätynyt Iisalmeen. Koska palanen löytyi rautatieaseman luota, mahdollista on, että palasta oli kuljetettu junalla.

Tämän hetken tiedon mukaan patsasta oli vahingoitettu tahallaan, koska siitä oli katkaistu yksi oksa, mutta lisäksi myös toisessa oksassa oli murtuma.

Taidemuseo kiinnittää puuttuvan palasen takaisin paikoilleen ja korjaa toisen oksan murtuman. Taidemuseon mukaan löytynyt osa helpottaa paljon veistoksen kunnostusta.

Oksapoika-patsas on ollut Kuopion kävelykadulla syksystä 2014. Kuva: Akseli Muraja

Oksapoika on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen teos, joka on sijoitettu kävelykadulle Kauppakadun ja Haapaniemenkadun risteykseen.

Teoksen omistaa Kuopion kaupunki. Oksapoika asetettiin paikoilleen vuonna 2014 ja se herätti runsaasti huomiota, kun osa piti sitä töröttävine oksineen ohikulkijoineen vaarallisena ja ilmeen perusteella pelottavana. Toisaalta patsas on ollut selkeä maamerkki risteyksessä.

Leppävirralta kotoisin oleva Kauhanen menehtyi 65-vuotiaana tämän vuoden helmikuussa, joten hän ei olisi itse pystynyt enää tekemään "varaosia" vahingoitettuun patsaaseen.

Kauhanen on Suomen tunnetuimpia kuvanveistäjiä, joka tunnetaan etenkin Urho Kekkosen muistomerkistä Kajaanissa ja Talvisodan muistomerkistä Helsingissä.

Kauhanen on tehnyt Kuopion keskustaan seitsemän veistosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion Oksapoika-veistos joutui ilkivallan kohteeksi

Oksapojan kimppuun on käyty jo useasti

Oksapoika ja kuusi muuta