Kuuden ällän ja neljän eximian Heidi Kärkkäinen ottaa nyt rennosti

Kiuruveden lukion tuore ylioppilas Heidi Kärkkäinen ylioppilastodistuksessa komeilee kuusi laudaturia ja neljä eximiaa. Korkein arvosana napsahti äidinkielestä, psykologiasta, historiasta, yhteiskuntaopista, biologiasta ja maantieteestä. Huippusuoritus vaatii paljon työtä.

– Varsinkin kakkosvuonna lukeminen meni tiukille, kun täytyi suorittaa kursseja samaan aikaan. Lukulomalla sitten pystyin lukemaan useampia tunteja päivässä, Kärkkäinen kertoo.

Partiota ja monenlaista urheilua harrastavan Kärkkäisen tulevaisuuden suunnitelmat keskittyvät nyt yliopistoon pääsemiseen. Kärkkäinen hakee kevään yhteishaussa Tampereen yliopiston johtamiskorkeakouluun. Kirjoitusrutistuksen jälkeen pääsykokeeseen valmistautuessa ei tarvitse ajautua burn-outiin, sillä opiskelemaan voi päästä suoraan ylioppilastodistuksen arvosanoilla.

– Olen lukenut pääsykoeaineiston pari kertaa läpi, mutta otan sen kanssa aika rennosti. Luotan ylioppilastodistukseeni, toteaa Kärkkäinen itsevarmasti.

Kymmenen oppiainetta paketoineen Kärkkäisen kesäsuunnitelmissa on ulkomaanmatka ja toivon mukaan myös jokin kesätyö.

– Tampereelta pitäisi alkaa katselemaan asuntoa, myhäilee Kärkkäinen.

Kärkkäinen on päässyt ensimmäisten joukossa kokemaan ylioppilaskirjoitusten sähköistymisen. Hänen kirjoittamistaan aineista maantiede ja yhteiskuntaoppi tentittiin tietokoneella. Kärkkäisen mukaan tekstintuottaminen on näppäimistöllä huomattavasti nopeampaa.

– Historian paperikokeessa kirjoitin viimeiseen asti kynä sauhuten, kun taas sähköisen yhteiskuntaopin kanssa olin valmis jo kauan ennen aikarajaa. Kymmensormijärjestelmän hallitseminen on suuri etu, Kärkkäinen kertoo.

Sähköisen tenttitavan myötä koeaineisto on monipuolistunut ja esimerkiksi maantieteen kokeessa on päässyt katselemaan kuvia ja videoita, joiden pohjalta tuli vastata kysymyksiin. Kärkkäisen mukaan ainakin reaaliaineet on parasta tehdä sähköisesti, mutta vaikkapa pitkä matematiikka voisi olla hankala kirjoittaa tietokonesovellusten avulla:

– Kaavat ja kuvaajat on helpompi rustata paperille.

Ensimmäiset maantieteen sähköiset kirjoitukset olivat syksyllä 2016. Kärkkäisen vuosikurssi tutustui uuteen tenttimisjärjestelmään ja sen temppuihin syvemmin vasta kertauskurssin aikana. Opetussuunnitelmien uudistuessa lukiolaiset pääsevät opettelemaan sähköisten kirjoitusten saloja opintojensa alkupuolelta saakka. Kärkkäinen kertoo, että opiskelijoilla saattoi olla sähköisen järjestelmän suhteen aluksi pientä epävarmuutta:

– Alkukankeuksista huolimatta tykkäsin uudesta kirjoitustavasta tosi paljon.

Suunnitelmiaan tulevaisuudelle ei Kärkkäinen ole sen tarkemmin päättänyt, mutta kertoo matkailualan ja tapahtumajärjestämisen kiinnostavan. Huippuylioppilas on ollut aktiivinen Kiuruveden lukion perinnetapahtumien järjestämisessä ja opiskelijakunnan hallituksen toiminnassa, pari vuotta sihteerin paikkaa täyttäen.

– Seuraavat viisi vuotta menevät nyt todennäköisesti kauppiksessa – katsotaan sitten, mihin elämä vie. Yrittäjyys kiinnostaa, hän myöntää.

Kärkkäisen haaveissa siintää vaihtovuosi ja työharjoittelu ulkomailla. Tuore ylioppilas haluaa kansainvälistyä ja kannustaa suomalaisia nuoria samaan.

Kolmen vuoden kovan työn tehnyt Kärkkäinen haluaa onnitella kaikkia kevään ylioppilaita:

– Me olemme jokainen valkolakkimme ansainneet!

Katso täältä listat Pohjois-Savon tuoreista ylioppilaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Enää juhlia vaille valmis

Eveliina Taskinen kirjoitti filosofiasta huippupisteet

Uusimmat

Savo

Jengipomon oikeudenkäyntiin ilmaantui yllätystodistaja – välikohtaus johti epäilyyn törkeästä rikoksesta

Väinölänniemen puukotuksen uhri on alaikäinen – poliisi löysi osia tekovälineestä

Nuori mies käytti 14-vuotiasta tyttöä hyväkseen Varkaudessa

Itä-Suomen yliopisto hakee tohtorikoulutettavia työelämästä

Savolaisten kärkihuolia: tulojen putoaminen sadalla eurolla kuussa olisi usealle merkittävä ongelma

Varkaudessa kadonneesta miehestä poikkeuksellisen vähän vinkkejä – ulkomaalainen työntekijä katosi äkillisesti

Hygienia ei riitä korona-aikana: suosittujen puistojen yleisö-WC:t avataan vasta myöhemmin

Vanhat kuvat -sarja: Ympäri mennään, yhteen tullaan – Koronakevät on vaikuttanut myös tivolikiertueisiin

Ravintolat, kahvilat ja terassit aukesivat – Kuopiossa jätetty uusia terassilupahakemuksia

Korona on lisännyt matkailuautojen kysyntää – "Voi olla omissa oloissaan ja yötä vaikka puskaparkissa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.