Kuuslahtelaiset eivät halua koululaisiaan kuntarajan yli

Siilinjärven Kuuslahden koulun oppilaat voivat joutua Kuopion puolelle Pajulahden kouluun.

Vuoden vaihteessa valmistuvan selvitystyön kaksi muuta vaihtoehtoa ovat sisäilmaongelmista kärsivän Kuuslahden koulun korvaaminen uudella tai lasten kyyditys Siilinlahden kouluun kirkonkylälle.

Vanhempainyhdistys haluaa uuden koulun. Puheenjohtaja Krista Kuosmanen korostaa, että lapsiperheitä on muuttanut kylään ja lisää olisi tulossa.

– Ajetaanko peruspalvelut täältä pois?

Jos koululaiset siirretään Pajulahteen, he joutuisivat taksikyyteihin. Pajulahden koulu on valtatien varressa ja kevyenliikenteen väylää ei ole.

Lähikoulu oli ratkaiseva syy myös Anne Pitkäsen perheen omakotitalon rakentamiselle. Hän ihmettelee, miksi lähes 60 lasta pitäisi kuljettaa naapurikunnan puolelle.

– Olen ymmärtänyt, että Pajulahdessakaan kaikki vanhemmat eivät ihastu nykyistä isommasta koulusta.

Vuonna 1986 valmistunut Kuuslahden koulu aiotaan purkaa.

– Näin käy, kun halvalla hyvää rakennetaan, Marko Klemetti toteaa.

Kunnanjohtaja Vesa Lötjösen mukaan Pajulahti-vaihtoehdossa selvitetään, mikä siinä on hyvää toiminnallisesti, taloudellisesti ja mitä muita näkökulmia nousee esiin.

Kuopiota kiinnostaa kouluyhteistyö.

– Kuopion näkökulmasta asia vaikuttaisi järkevältä ratkaisulta. Koulut sijaitsevat lähellä toisiaan. Lisätilaa tarvitaan hieman, opetusjohtaja Leena Auvinen kertoo.

Hänen mielestään yhdistettynä koulu olisi pedagogisesti, toiminnallisesti ja todennäköisesti myös taloudellisesti mukavan kokoinen maaseutukoulu.

Opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola aluehallintovirastosta pitää Kuuslahti–Pajulahti-selvitystä hyvänä ajatuksena.

– Meillä on ongelma, koska 313 kuntaa on tehnyt yksin kouluverkkoaan. Yhteistyöllä saataisiin erittäin elinkelpoisia 60–80 oppilaan kouluja, jotka ovat samalla koko alueen ihmisten monipalvelukeskuksia. Suomen hyvinvointi on luotu sivistysinfrastruktuurilla.