Kylpylämatkasta Ouluun tuli viikkokausien piina

Kiuruvetinen 16-vuotias nainen lähti viime syksynä kesken koulupäivän tutun 21-vuotiaan helsinkiläisen miehen kyytiin Ouluun ja siellä mm. kylpylä Eedeniin. Matka kääntyi kuitenkin piinaksi, loppui vasta viikkojen päästä Riihimäellä, ja päätyi lopulta Iisalmen käräjäoikeuteen.

Tiistaina miestä syytettiin naiseen kohdistuneesta törkeästä vapaudenriistosta, laittomasta uhkauksesta ja kotirauhan rikkomisesta. Lisäksi miehelle luettiin syytteet kahdesta laittomasta uhkauksesta, jotka kohdistuivat kahteen kiuruvetiseen nuoreen naiseen ja toisen äitiin.

Syyttäjä vaati rikoksista ehdotonta vankeutta. Parhaillaan Riihimäen vankilassa oleva syytetty kiisti törkeän vapaudenriiston, mutta myönsi lievemmät rikokset.

16-vuotias vaati törkeän vapaudenriiston aiheuttamista henkisistä kärsimyksistä 15 000 euron korvauksen ja tuhansia euroja muista rikoksista. Myös muilla asianomistajilla oli tuhansien eurojen korvausvaatimukset.

Mies pahoinpiteli ja uhkaili

Miehen ja nuoren naisen matkan alkupäivät syyskuun lopulla Oulussa sujuivat jokseenkin sopuisasti, mutta eteläiseen Suomeen 16-vuotias ei olisi halunnut lähteä.

Matkalla mies pahoinpiteli ja uhkaili 16-vuotiasta. Etelässä he oleilivat Helsingissä, Espoossa ja Riihimäellä.

16-vuotiaalla ei ollut mitään mahdollisuutta lähteä matkustamaan kotiinsa. Mies piinasi nuorta naista tiukalla valvonnalla. Piinaaja oli koko ajan kuulolla, kun 16-vuotias sai soittaa muutaman puhelun.

Kahden viikon kiirastulen aikana oleskelupaikka vaihtui monta kertaa. Lopulta 14. lokakuuta mies sammui eräällä mökillä Riihimäellä. 16-vuotias onnistui soittamaan kotiin ja kertomaan oleskelupaikan. Poliisit tulivat paikalle ja ottivat sammahtaneen kiinni.

Laiton uhkaus ja kotirauhan rikkominen tapahtuivat ennen lokakuisia tapahtumia. Helsinkiläinen soitti 16-vuotiaalle Kiuruvedelle ja uhkasi tappaa hänet. Epäselvää ilmeisesti oli, seurusteliko pari vai ei.

Kahteen kunnianloukkaukseen helsinkiläinen syyllistyi samoihin aikoihin internetin ii2-keskustelupalstalla. Hän nimitteli kahta kiuruvetistä nuorta naista ja toisen äitiä rumin ja halventavin sanoin. Syyttäjän mukaan nimittelyt olivat kostoa, koska mies oletti heidän panetelleen tyttöystävänä pitämäänsä 16-vuotiasta.

Iisalmen käräjäoikeus antaa jutussa kansliapäätöksen 28. toukokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.