Lääkärihelikopteri muutti Kuopioon – uusi tukikohta käyttöön kahdeksan vuotta päätöksen jälkeen

Kuopion Kellolahteen rakennettu helikopteritukikohta on valmistunut ja Finnhemsin lääkärihelikopteri muutti nyt Kuopion lentokentältä Siilinjärveltä Kuopioon.

Kaupunkilaiset ovat jo äänestä kuulleet lisääntyneet kopterilennot lähialueella.

Kelloniemen tukikohta saa myös virallisen lentopaikkatunnuksen eli oman "lentokenttänimen" tällä viikolla.

– Operatiivinen toiminta on siirtynyt nyt Kuopioon eikä toimintaa Siilinjärvellä jatku enää, toimitusjohtaja Jyri Örri Finnhemsistä kertoo.

Finnhems on valtakunnallinen lääkärihelikopterien hallinnointiyksikkö, jonka omistavat Suomen viisi yliopistollista sairaanhoitopiiriä.

Vaikka Finnhems aikoo viettää uusimman tukikohtansa virallisia avajaisia vasta myöhemmin syksyllä, ensihoidon päivystystoiminta toimii nyt täysillä Kuopiosta.

Lääkärikopterin uusi tukikohta sijaitsee aivan Kallaveden rannalla. Kuva: Juha Poutanen

Varkaudesta Joroisten kautta Siilinjärvelle

Muutto on päätös vuosia kestäneelle ruljanssille, jossa lääkärikopterille on etsitty ja suunniteltu pysyvää tukikohtaa Itä-Suomesta vuosien ajan. Kopterille on mittailtu kartoilta ennen kaikkea sellaista paikkaa, josta se tavoittaisi alueen väestöä mahdollisimman hyvin, mutta josta toisaalta säilyisi hyvä yhteys asioida Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Lääkärikopterin edeltäjä, pelastushelikopteri Ilmari, aloitti toimintansa Varkaudesta, josta se muun muassa homeongelmien ja lentomelun takia siirrettiin Joroisiin lentokentälle.

Kun kopterin toiminta suunnattiin ensihoitolääkärin kuljettamiseen onnettomuuspaikoille tai sairauskohtauksen saaneiden luo, kopteri katsottiin parhaaksi siirtää lähemmäksi Kuopion yliopistollista sairaalaa.

Pelastushelikopterin toimintaan oli kuulunut osallistumista sammutustöihin ja etsintöihin, mutta niistä huolehtivat nykyään pääosin Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen helikopterit.

Lääkärihelikopterien toiminnan rahoittavat sairaanhoitopiirit ja sen toiminta on osa ensihoitoketjua, ei pelastustoimea.

Kaavoitus- ja lupaprosessi kesti aikansa

Toiminnan järkevyyden vuoksi päätös siirrosta Joroisista Kuopioon tehtiin jo vuonna 2011, mutta se toteutettiin vasta nyt kahdeksan vuotta päätöksen jälkeen ja lähes seitsemän vuotta suunniteltua muuttoaikataulusta myöhässä.

Ensin kopterille ei löydetty sopivaa tonttia Kuopiosta, mutta kun Kelloniemen tontti havaittiin sopivaksi vuonna 2015, sen muuttaminen kopteritukikohdaksi juuttui kaavoitus- ja lupaprosessiin useaksi vuodeksi.

Finnhemsin lääkärikopteri toimi siksi välillä väliaikaisissa parakeissa Siilinjärvellä.

Finnhems on hyvin tyytyväinen uuteen paikkaansa Kuopiossa. Se on rakennuttanut tontille kaksikerroksisen tukikohdan, jossa on kopteri- ja autotallit, henkilökunnan tilat, luokkahuone ja toimistotilaa.

Alue on erikoissuojattu eli aidattu, kameravalvottu ja lukittu, jotta siellä voidaan käsitellä terveydenhuollon tietoja ja hoitotarvikkeita.

Örri uskoo, että kuopiolaiset huomaavat lääkärihelikopterin tukikohdan sijainnin muuttumisen ensimmäisenä ensihoitolääkärin liikkumisen lisääntymisestä.

– Tukikohta sijaitsee niin lähellä Kuopion keskustaa ja asuinalueita, että ensihoitolääkäri tulee varmasti aiempaa useammin autolla paikalle.

Lääkärihelikopterin sijainti
 

Värikäs tausta

Ilmarista Finnhems-kopteriksi

Itä-Suomen pelastushelikopteri aloitti toimintansa Varkaudessa vuonna 1997. Toiminta organisoitiin tukiyhdistyksen kautta ja Savon kunnat riitelivät vuosia siitä, mitkä niistä osallistuvat pelastuskopterin rahoittamiseen.

Vuonna 2009 pelastushelikopteri siirtyi Joroisiin Varkauden lentokentälle.

Yhdistystaustaisesti toimivien pelastushelikopterien toiminta oli ailahtelevaa ja ne toimivat maastopalojen sammutustöissä, etsintätehtävillä ja kuljettamalla ensin hoitajaa, myöhemmin lääkäriä hälytystehtäville. Toiminta jakoi voimakkaasti mielipiteitä.

2010-luvulla toimintaa keskitettiin ensihoitoon, lääkärikoptereista alkoi valmistui tutkittua tietoa ja yhdistysten varainkeruun ja RAY:n tuen sijasta toimintaa alettiin rahoittaa valtiolta ja sairaanhoitopiirien kautta.

Samaan aikaan ensihoitolääkärien koulutusta ja kenttäosaamista on kehitetty voimakkaasti.

Lääkärikopterien lääkäreillä on nykyään merkittävä rooli myös ambulanssien hoitajien kouluttajina ja konsultoijina puhelimitse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Sari Essayah (kd.) on pettynyt maan hallituksen EU-linjaan: "Olen jättänyt vastalauseen kaikkiin yleiseurooppalaisiin velkahankkeisiin"

Harri Kauhasen seitsemän ravintolaa myynnissä – "Ei pakon edessä, yhtiöt voivat hyvin"

Koronakesän terassi-ilmiö löytyy myös Kuopiosta – "Minusta täällä on suomalaiset turvavälit"

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Nuori mies halusi kokeilla autoaan – KKO:n mukaan nuoruuden ymmärtämättömyys otettava huomioon rangaistuksessa

4.7. tämä vain verkkojuttu//Popita avaa ovet ja verkkokaupan

8 900 euroa maksaneet graniittitaulut asennettiin ylpeydellä Saaristokadulle, 11 vuotta myöhemmin ne seisovat rujossa kunnossa – tilalle voi olla luvassa "normikyltit"

Neljä nautaa narrattiin kotiin Jäppilässä

Poliisi epäilee kolariauton kuljettajaa törkeästä rattijuopumuksesta

Hotelli Savonsolmun tilanne yhä auki: ”Kyseessä oli selvä pilailija, joka syystä tai toisesta vedätti”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.