Lääkärikopteri Ilmari jäi ilman lentäjiä

Lääkärihelikopterit Ilmari ja Sepe ovat toistaiseksi poissa toiminnasta. Lentojen loppumisen uhka oli tiedossa jo pitkään, mutta kopterien tukiyhdistykset odottivat, jos sopimuskiistassa olisi tullut vielä myönteinen ratkaisu ja lentotoiminta olisi saatu jatkumaan.

Lennot päättyvät, koska Ilmaria ja Sepeä operoivan Skärgårdshavets Helikoptertjänstin, SHT:n, lentäjien työsopimukset päättyivät ennalta sovitusti marraskuun loppuun. Työsopimukset olivat saman mittaisia kuin aiempi Ilmarin ja SHT:n sopimus. Uuden jakson piti alkaa keskiviikkona.

SHT:n mukaan lentäjät eivät hyväksyneet uutta esitystä työehtosopimukseksi eikä helikopterioperaattori ollut valmis tulemaan asiassa vastaan esittämiään kolmea tarjousta enempää.

Ilmarin mukaan heidän mahdollisen uuden jakson SHT:n kanssa pilasi sekava tilanne koko lääkärikopteripalveluissa.

Sairaanhoitopiirien omistama HEMS Hallinnointi ottaa helikopteritoiminnan vastuulleen 2011-2012 ja se kilpailuttaa parhaillaan lentoja.

Skärgårdshavets Helikoptertjänstiä ei edes otettu mukaan sopimusneuvotteluihin Itä- ja Pohjois-Suomen lennoista, joten Ilmarin tukiyhdistyksen mukaan se vaikutti selvästi operaattorin halukkuuteen järjestää ja kehittää lääkärikopteritoimintaa tällä hetkellä.

Itä-Suomen Ilmari ja Oulun seudun Sepe ovat ilman lentäjiä tämän vuoden ja pahimmillaan näillä näkymin myös ensi vuonna, jos osapuolet eivät löydä uusia sopimuskumppaneita, jotka saavat myös luvat lentotoimintaansa Suomessa.

Tukiyhdistykset kertovat neuvottelevansa ulkomaalaisten kopterioperaattoreiden kanssa, jotka toisivat mahdollisesti mukanaan ulkomailta lentäjät koptereilleen.