Lähes kaikki on kunnossa Saaristokaupungissa - "Kahvilaa odotettu kahdeksan vuotta"

Kahta asiaa vaille kaikki on kunnossa Kuopion Saaristokaupungissa, sanoo kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Eero Tuovinen.

– Palvelut ja parkkipaikat. Parkkipaikkatilanne on parantunut, mutta silti tuntuu, ettei kannata kutsua paljoa vieraita kerralla, koska vieraspaikkoja on todella vähän.

Kaupunginosan palvelutarjonta puolestaan ei ole kehittynyt Tuovisen mukaan yhtään, vaikka alueen asukasmäärä on kasvanut viime vuosina vauhdilla.

– Keilankantaan ja sen lähelle on rakennettu ja rakennetaan jatkossakin hirveästi, mutta täällä on yksi kauppa, kampaamo ja kauneussalonki.

Tuovisen sekä parempien palveluiden puolesta kampanjoivien Tanja Airaksisen ja Esko Koistisen mukaan eniten alueelle kaivattaisiin kioskia. Nyt lähin kioski on Saaristokaupungin toisella laidalla Pirtin suunnalla, jossa on myös kauppa.

Kerrostalovaltaisen Keilankannan asukkaat ovat toivoneet alueelle myös kahvilaa, ravintolaa tai pitseriaa. Kahvilaa heille lupailtiin jo marraskuussa 2009.

– Kaupan kiinteistössä oli tilavaraus kahvila-ravintolalle, mutta jotenkin se lipsahti kaupungin koneistossa eteenpäin ilman, että sopimusehto täyttyi, Tuovinen muistelee.

Hän uskoo, että ravintola olisi menestynyt hyvin Saaristokaupungissa ja menestyisi jatkossakin muun muassa siksi, että alueen rakentaminen on kestänyt pitkään ja jatkuu vielä vuosia.

– Rakennusmiehet ajavat muualle lounaalle. Ravintolayrittäjä olisi voinut vuolla täällä kultaa vuosia.

Pubi tai muu anniskeluravintola taas jakaa mielipiteitä alueen asukkaiden keskuudessa.

– Osa toivoo, että olisi jonkinlainen pubi. Toiset eivät halua sitä mistään hinnasta.

Tuovisen mielestä Kuopion kaupunki on omalla toiminnallaan jarruttanut Saaristokaupungin palveluiden lisääntymistä.

– Kaavaan ei ole piirretty liiketiloja vuosiin. Keilanrinteen uudelle alueelle on tulossa tori ja ilmeisesti myös liiketiloja, mutta ne voivat olla isompien joukkojen kannalta vähän syrjässä, Tuovinen pohtii.

Saaristokaupunkilaiset olivat myös puuhaamassa Matkusniemenkadun varteen rantaan rakennettavaa ympärivuotisessa käytössä olevan hiihtomaja-kahvilaa, mutta se kaatui kaupungin vaatimuksiin.

– Kaupunki halusi majan rantaan venepaikkoja. Yrittäjä ei hyväksynyt vaatimuksia, vaan vetäytyi hankkeesta.

Myös Keilaniemen keskukseen olisi ollut tulijoita, mutta kaupungin vastahankainen asenne kampitti tulokkaan.

– Kaupunki ei antanut aluksi lupaa konttiravintolan kokeilulle. Kesä alkoi olla jo ohi, kun lupa kuitenkin irtosi, mutta heitä ei enää siinä vaiheessa kiinnostanut tulla.

Saaristokaupungissa on toivottu myös kokoontumistiloja erityisesti nuorille. Tällaista yritetään edistää Airaksisen ja Koistisen kuntalaisaloitteella.

Aloitteen nimi on Nuorille tilaa Saaristokaupungissa, mutta Airaksisen ja Koistisen mukaan kyseessä on monitoimitila, joka palvelisi kaikkia vauvasta vaariin. Kaksikon suunnitelmissa rakennus Keilankannan liikenneympyrän kupeessa olevalle tyhjälle tontille.

– Nuorisotilat ovat kaukana ja koulujen tilat ylikuormitettuina. Uusi monitoimitila palvelisi monenlaista harrastustoimintaa ja kiinteistöön mahtuisi vaikka kahvilakin, Airaksinen ja Koistinen visioivat.

Nimiä aloitteeseen on kerätty viime maaliskusta lähtien. Tähän mennessä niitä on vähän vajaa kaksisataa. Aloitteen etenemiseen tarvitaan, että vähintään kaksi prosenttia kuntalaisista eli Kuopiossa noin 2 300 asukasta on allekirjoittanut sen.

Aloitteen ideaa on esitelty jo kaupungin virkamiesten suuntaan.

– Sieltä on tullut viestiä, että tämä on älyttömän hyvä idea.

Saaristokaupunki: Isompi kuin aluksi odotettiin

Saaristokaupungin rakentaminen alkoi reilut kymmenen vuotta sitten. Tuolloin laskettiin, että valmistuessaan vuoden 2020 kieppeillä alueella on 14 000 asukasta, mutta määrä on täynnä jo nyt.

Aluetta on suunniteltu niin, että omien palveluiden lisäksi saaristokaupunkilaisten on helppo tukeutua Petosen ja vuonna 2008 avautunutta Saaristokatua pitkin myös keskustan palveluihin.

Alueen rakentaminen jatkuu edelleen. Parhaillaan töitä tehdään Keilanrinteellä ja rakentaminen alkaa myös Kuikkalammella Lehtoniemen pohjoisosassa Kaivannonlahdessa.

Uusien laskelmien mukaan Saaristokaupungissa asuu vuonna 2020 noin 16 000 ihmistä.

Oikaisu 6.10. kello 14:

Kartan oikeassa reunassa oleva saari on Kaijansalo eikä Säyneensalo.

 

Oikaisu Saaristokaupungin palveluista kertovan jutun karttaan

Kaupunki kiistää toimitiloista pihistelyn - "On eri asia, mitä rakentajat tekevät"

Uusimmat

Savo

Jäätelön myyntipaikka Kuopion torilla maksaa kymppitonnin tai enemmänkin – keskustelu jatkuu

Jätskiä saa myydä Kuopion torilla kuten ennenkin – lautakunta torppasi rajoitukset

Lemmikkien vapaana pitäminen mökillä tuli kalliiksi – kaksi naista sakkoihin huolimattomuudesta Sonkajärvellä

Kahden naisen syytettiin syyllistyneen ryöstöön suihkuttamalla hiuslakkaa kasvoille - Oikeus ei saanut kaikista käänteistä selvää

Avantoon ilmestyi valtaisa musta möykky – ennätysmade ylitti Suomen ennätyksen kymmenellä grammalla

Merja-Liisa Heikkinen meni kihloihin neljän päivän tuttavuuden jälkeen ja jäi länsinaapuriin lähes 40 vuodeksi

Led-valo alkaa vilkkua kuolemaan johtaneella tiellä

Kuopion viileä linjaus: Toriherkuttelijaa uhkaa tötteröpaikkojen rajoitus

Koululaisia kuljettanut linja-auto suistui tieltä Varkaudessa – Poliisi: Varokaa erittäin liukkaita teitä

Yhdeksänkerroksiselle asuintalolle haettu purkulupaa Kuopiossa - pelastajaoppilaille ainutlaatuinen kohde

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.