Lähiluonnon elvyttävä voima kulkee kuvissa Pieksämäellä

– Oli niin kova pakkanen, ettei kerrallaan pystynyt kauan kuvaamaan. Ei houkutellut lähteä kävelemään kilometrien päähän. Mutta ajattelin, miten luontoa voidaan viedä ihmisille, jotka eivät pääse kulkemaan niinkään pitkälle, pieksämäkeläinen aikuisopiskelija Linda Koponen kertoo.

Koposen pienimuotoinen valokuvanäyttely Koivujen kuiskaus Etelä-Savon ammattiopisto Esedun päärakennuksessa Pieksämäellä on osa helmikuussa alkanutta Luontovoimaa Pieksämäki! -hanketta.

Kuvat rohkaisevat lähtemään lähiluontoon ja vievät myös luontokokemusta niille, jotka eivät syystä tai toisesta luontoon pääse. Koposen kuvat siirtyvät ammattiopiston seinältä seuraavaksi Attendon palvelukotiin.

Ensi vuoden huhtikuuhun kestävä hanke nostaa esille luonnon hyvinvointia ja elämänlaatua parantavia vaikutuksia. Ihmisiä kannustetaan kuvaamaan itselleen merkityksellisiä, voimaannuttavia luontomaisemia koteihinsa ja työpaikoille.

– Tiedossa on jo seuraava opiskelija, joka kuvaa kevättä. Ajatus on, että kukin kuvaa itselleen merkityksellisiä paikkoja eri vuodenaikoina. Vuoden päästä huhtikuussa kaikki kuvat ovat toivottavasti jossain näkyvillä, sanoo projektiasiantuntija Tuula Eloranta Esedusta.

Luontovoimaa Pieksämäki!-hankkeen tarkoitus on vahvistaa green care -osaamista Pieksämäen seudulla, ja luoda uusia tuotteita, yrittämisen mahdollisuuksia ja Pieksämäen paikallisten asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, Eloranta kertoo.

Green care, luontohoiva, on hoivaa, kuntoutusta ja kasvatusta tukevaa suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa luonnossa ja maaseutuympäristössä. Etelä-Savossa luontohoivan konsepteja ja toimijoiden verkostoja on aiemmin kehitetty kolmevuotisessa maakunnallisessa hankkeessa.

Tekstiiliartesaaniksi kouluttautunut Linda Koponen on nyt hakemassa uutta ammattia valokuvauksesta. Hänen luontokuviaan on aiemmin ollut esillä Pieksämäen Kuvataideseuran vuosinäyttelyissä.

– Kuvaan mielelläni metsää ja puita. Aloin itse muutama vuosi sitten kiinnittää enemmän huomiota lähiluontoon ja vuodenaikojen vaihteluun. Minulle ainakin valokuvaus on se syy lähteä luontoon. Saan luonnosta inspiraatiota, hän kertoo.

– Minulla oli idea kuvata ihan 4-5 minuutin kävelymatkan päässä. Täällä Pieksämäellä luonto on ihan keskustassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.