Lämpö helli Savoa lauantaina – kevään lämpöennätys rikki Pohjois-Pohjanmaalla

Kevään lämpöennätys meni rikki lauantaina, kun lämpötilat kipusivat ensi kertaa paikoin yli 20 asteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpimintä oli Pohjois-Pohjanmaalla, jossa Ylivieskassa ja Haapavedellä mitattiin 20,3 astetta.

Myös Savossa lauantaita vietetiin lämpimässä kevätsäässä. Pohjois-Savossa lämpimintä oli Kuopion Maaningan havaintopaikalla, jossa mitattiin 18,8 astetta. Muilla Pohjois-Savon havaintopaikalla lämpötila jäi asteen kymmenyksen tai pari alle 18 asteen. Etelä-Savon puolella Mikkelissä elohopea nousi 19 asteeseen.

Kesäistä lämpöä on luvassa myös sunnuntaina ja alkuviikosta. Päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo, että viileän toukokuun alkupuolen jälkeen lämpötilat ovat nyt kohoamassa tavanomaisempiin lukemiin.

– Aika tyypillisesti toukokuussa on jo hellepäiviäkin mitattu, siihen nähden tämä on aika vaatimaton toukokuun ylin lämpötila, hän sanoo.

Helteen raja on vähintään 25 astetta.

Sunnuntaina lännessä satelee paikoin vettä, mutta sateet jäävät länsirannikolle eivätkä ole leviämässä koko maahan. Tuovinen arvelee, että aivan lauantain lukemiin ei sunnuntaina päästä, mutta asteita on suuressa osassa maata 15–17.

– Alkuviikolla jatkuu lämmin sää. Varmasti 20 tulee ensi viikolla vielä rikkoutumaan, Tuovinen sanoo.

Jäät ovat rannoilta jo monin paikoin sulaneet, mutta Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa jäitä on vielä jonkin verran ja esimerkiksi Tenojoen, Torniojoen ja Kemijoen latvat ovat vielä jäässä. Jäiden heikkenemisvauhti on lämpenevän sään vuoksi ripeää.

Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen neuvoo nyt kaikkia pysymään poissa jäältä kaikkialla ja varsinkin joilta. Jäälle ei ole enää syytä mennä, vaikka jääkartta näyttäisi vielä senttimäärältään pilkkipaksuutta.

– Jos katsoo kartan senttejä, ne ovat eilisiä ja tänään on ihan uusi tilanne. Sulaessaan jää puikkoontuu, ja siitä voi ihminen mennä läpi ja kelkka menee varmasti, Vehviläinen painottaa.

Vaikka etelässä talvea vietettiin lumettomassa maisemassa, pohjoisessa lunta on vielä paikoin reilustikin. Esimerkiksi Ivalon, Sodankylän ja Kittilän tienoilla lunta on Vehviläisen mukaan vielä metrinkin verran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lämmin lauantai kokosi kansaa torille – "Alussa korona vähän pelotti"